Aan het schaakkampioenschap deden 34 kinderen mee.
Aan het schaakkampioenschap deden 34 kinderen mee. Frans Bonnier

Hugo en Zichen het sterkst

Overig

Kampioenschap schakende scholieren

[Wageningen] Hugo Gerritsen en Zichen Yan zijn de sterkste schoolschakers van Wageningen. Dat bleek zaterdag 9 april bij het jaarlijkse schaakkampioenschap voor Wageningse basisscholen, georganiseerd door de Schaakvereniging Wageningen. In totaal deden 34 leerlingen van zeven verschillende Wageningse basisscholen mee. Er werd gespeeld in het clubgebouw van damclub WSDV dat sinds dit seizoen ook door de schaakclub wordt gebruikt.

Er was zowel een individueel als een scholenklassement. Bij het individuele klassement werd onderscheid gemaakt tussen bovenbouw (groep 6 t/m 8) en de groepen daaronder (groep 1 t/m 5). De sterkste van allemaal bleek Hugo Gerritsen van Obs De Nijenoord. Hij won al zijn zeven gespeelde partijen. Van de lagere groepen bleek Zichen Yan (Obs De Nijenoord) de sterkste. Hij haalde vijf punten uit zeven partijen en wist menig leerling uit de bovenbouw te verslaan!
Per school werden de resultaten van de vier beste deelnemers opgeteld voor het scholenklassement. De beste drie scholen plaatsten zich voor de finale van het basisschoolschaak van de Oostelijke Schaakbond op 14 mei. Obs De Nijenoord bleek de sterkste en prolongeerde daarmee de titel die ze vorig jaar online hadden gewonnen. De G.J. van de Brinkschool werd tweede en de Montessorischool was de derde school die zich plaatste voor de finale.

Voor veel kinderen was dit toernooi de eerste keer dat ze aan een schaaktoernooi deelnamen. Het was vooral moeilijk om met een klok te spelen, maar het was mooi om te zien hoe de kinderen elkaar daarbij hielpen. Ook matzetten bleek vaak moeilijk. In een van de partijen had de zwartspeler een grote voorsprong, maar hij moest de witte koning nog zien te verschalken. Hij gaf steeds schaak met zijn dame of toren, maar de witte koning maakte voortdurend rondjes om het zwarte paard dat hij ook gewoon kon slaan. Na een stuk of vijf rondjes stond de zwarte koning schaak, maar kon hij dat niet meer opheffen. Ze kwamen er samen achter dat het onverhoeds mat was geworden.

De volledige uitslagen zijn te vinden op www.svwageningen.nl.