Leontine: "Als ik ergens voor verbinding kan zorgen, doe ik dat graag. Fijn om te zien dat het dan weer beter gaat met de mensen"
Leontine: "Als ik ergens voor verbinding kan zorgen, doe ik dat graag. Fijn om te zien dat het dan weer beter gaat met de mensen" Jan |Boer

‘Ook hier is stille armoede’

13 april 2022 om 20:25 Overig

Een klein kastje, dat uitnodigt tot geven en nemen

WAGENINGEN - Aan het Pad van Jip en Janneke in Noordwest kom je een buurtkastje tegen. Het staat er goed zichtbaar voor iedereen. En dat is ook precies de bedoeling van Leontine van de Pol – Vermeer.

Jan Boer

Leontine vertelt: “Hier wandelen veel mensen voorbij, dus men ziet het. Dit kastje hebben we hier neergezet om mensen de gelegenheid te geven om iets weg te halen, maar ook om een en ander aan te vullen”. Het is vergelijkbaar met het verschijnsel boekenkastje. “Dat is het dus niet”, zegt Leontine. ”In dit kastje liggen levensmiddelen en menstruatieproducten. Is er een spaaractie in de supermarkt? Doe je er niets mee? Leg het dan in het kastje, dan heeft een ander er plezier van! Het is een stukje verbinding met mensen, die het krap hebben en die het hard nodig hebben. Want ook hier in Noordwest is stille armoede. Ik hoop mensen hiermee een opening te bieden en ook voedselverspilling tegen te gaan”. Het buurtkastje is er sinds september. De ene dag wordt er weinig in gelegd, de volgende dag ligt het opeens vol. “Er wordt heel goed gebruik van gemaakt. Met name menstruatiematerialen, niet goedkoop in de winkel, weet men goed te vinden. Ja, het buurtkastje wordt steeds meer door de mensen hier omarmd. Eigenlijk zou zoiets niet nodig hoeven zijn, maar de tijd wijst helaas anders uit”, aldus Leontine van de Pol - Vermeer. Ze weet dat er bij het Leger des Heils en bij de Bevrijdingskerk ook dergelijke kastjes staan. Haar hoop is dat er in iedere Wageningse buurt een soortgelijk kastje komt door andere mensen. “De reacties zijn zó positief. Mensen vertellen me regelmatig dat ze er over gaan nadenken”. Ze zet het op facebook en instagram (Buurtkastje Wageningen). “Ik geloof altijd in het goede van de mens, in het algemeen gaat het gebruik van het kastje heel goed. Zo is het leeg en dan een volgend moment is het weer helemaal vol! Het Armoedefonds stuurt me menstruatieproducten. Die stille armoede, ja, ik hoop écht de mensen te bereiken, die het écht nodig hebben. Kom het gewoon halen als je het nodig hebt, als je de eindjes niet meer aan elkaar kunt knopen. Kom maar!” In het buurtkastje wil Leontine graag verzorgingsproducten als shampoo, douchegel, tandpasta, maar ook soepen en sauzen. Geen boeken. “Levensmiddelen en drogisterijproducten hebben veel belangstelling. Ik weet, dat men altijd wel iets kan gebruiken”, aldus Leontine. Het idee van het buurtkastje op deze manier zag ze voor het eerst in Purmerend. Ze kijkt iedere dag in het kastje om ervoor te zorgen dat het goed gaat. Mensen zetten regelmatig spullen bij haar voor de deur of op het bankje. Leontine: “Ik zou wensen dat veel mensen dit gaan doen. Het is goed voor het contact in je buurt en op deze manier heeft iedereen genoeg te eten. Weet je, er is altijd wel beweging rond het kastje. Mensen die het nodig hebben moeten weten dat het kastje er is. De rest gaat vanzelf. Als ik ergens voor verbinding kan zorgen doe ik dat graag”.

advertentie
advertentie