Op 5 mei begint het programma met het Bevrijdingsdefilé waarbij nog een aantal Britse veteranen aanwezig is.
Op 5 mei begint het programma met het Bevrijdingsdefilé waarbij nog een aantal Britse veteranen aanwezig is. david elskamp

Herdenken en koesteren op 4 en 5 mei

28 april 2022 om 10:49 Overig

Het programma voor 4 en 5 mei is dit jaar pas laat bekend geworden. Dat heeft volgens Thera Westerhoud, de directeur van Wageningen45, een duidelijke reden. “We gingen er deze winter lange tijd van uit dat we het programma deels of zelfs helemaal weer zonder publiek en dus digitaal moesten organiseren. Tot ieders verrassing werd echter eind februari duidelijk dat alle beperkingen gingen verdwijnen. Toen hadden we dus 2½ maand om een programma met publiek te organiseren.”

Door Kees Stap

Vlak nadat Wageningen45 hiermee hard aan de slag ging, brak de oorlog in Oekraïne uit. “Onmiddellijk gingen wij met verschillende partijen overleggen hoe we hier mee om moeten gaan”, legt Westerhoud uit. “We hebben besloten om onze slogan ‘Herdenken en vieren’ aan te passen in ‘Herdenken en koesteren’. Want juist nu moeten we onze eigen vrijheid extra waarderen. Daarom hebben we extra activiteiten ontwikkeld om die boodschap te versterken.“Zo is er op 4 mei een benefiet Herdenkingsconcert voor Oekraïne. “We hadden in het programma een gat tussen de stille tocht en de twee minuten stilte bij het monument op de Costerweg en het programma rond het ontsteken van het Bevrijdingsvuur om middernacht. Spontaan ontstond het idee om in die uren iets voor Oekraïne te organiseren. Het wordt een bijzondere muzikale ode aan vrede en veiligheid. Kaarten kosten 20 euro en de opbrengst gaat naar slachtoffers van de oorlog in Oekraïne.”Op 5 mei begint het programma anders dan we al jaren gewend waren. Om 12.00 is op het 5 Meiplein de start met de herdenking. Aansluitend begint rond 12.45 uur Bevrijdingsdefilé. Een veel logischer volgorde volgens Westerhoud. “Het voelde toch altijd een beetje raar dat het programma op de podia werd onderbroken voor het defilé. Door met het defilé te beginnen, geven we de veteranen ook de eer en aandacht die ze verdienen. Er zijn minstens 1250 veteranen die mee gaan lopen. Heel bijzonder is de komst van een aantal Britse veteranen die daadwerkelijk hebben meegevochten in de Tweede Wereldoorlog.”Na het defilé verzamelen de veteranen zich in Arboretum Belmonte. Onder de naam ‘Veterans Story Shared’ is daar een programma dat in het teken staat van elkaar ontmoeten. Bezoekers kunnen daar in gesprek gaan met veteranen, er zijn lezingen, maar ook luchtiger onderdelen als een vrijheidsquiz.In de stad is dan in de tussentijd het Bevrijdingsfestival gestart. Wageningen45 heeft op een aantal pleinen zelf het programma verzorgd. Lokale partijen en horeca verzorgen de overige pleinen. “Je kunt het zo zien dat wij het geraamte hebben neergezet, waarop anderen konden aanhaken’, legt Westerhoud uit. “Belangrijk is dat op al die pleinen ruimschoots aandacht wordt besteed aan vrijheid en hoe we daarbij samen het verschil kunnen maken. Wellicht missen mensen de grote namen die op gaan treden. Maar we kiezen bewust niet voor de grote massa, we gaan voor de inhoud.”Hoe druk gaat het worden op 5 mei? Westerhoud heeft geen idee. “Dat zal deels ook afhangen van het weer. Maar wij mikken niet op zoveel mogelijk bezoekers. De inhoud vinden wij veel belangrijker. Voor ons is 5 mei geslaagd als zoveel mogelijk bezoekers na afloop naar huis gaan met het besef dat het die dag over vrijheid is gegaan. We gaan dat ook onderzoeken, zodat we het programma komende jaren wellicht nog duidelijker kunnen neerzetten.”

advertentie
advertentie