Vlnr: Edith Panjer, Joppe Boon, Bob Molier en Henk van de Beek.
Vlnr: Edith Panjer, Joppe Boon, Bob Molier en Henk van de Beek.

‘Wij houden de Wageningse oorlogsverhalen levend’

28 april 2022 om 10:54 Overig

In heel Nederland, maar zeker ook in Wageningen zijn de voorbereidingen van de 4- en 5 mei activiteiten in volle gang. De 4Meiwerkgroep, onderdeel van Wageningen45, is daarbij een niet meer weg te denken schakel, die zich voornamelijk bezighoudt met de organisatie van de Herdenkingsexpositie, de Stille Tocht, Open Joodse Huizen, waar verhalen uit de historie op locatie kunnen worden verteld en de ondersteuning van het LEEFfestival. 

Door Dick Martens

4Meiwerkgroep: ‘Een bevlogen vriendenclub’

De werkgroep bestaat uit vrijwilligers die veel tijd steken in overleg en uitvoering, maar die ook genieten van de resultaten en de belangstelling daarvoor. ,,We werken gezellig en inspirerend samen en zijn inmiddels ‘een bevlogen vriendenclub’, klinkt het dan ook in koor.
,, Ruim tien jaar geleden, zijn wij met de werkgroep gestart”, legt Bob Molier een van die bevlogen leden, uit. ,,Zelf ben ik in 1995 in Wageningen komen wonen en een jaar later maakte ik voor het eerst alle evenementen rondom 4 en 5 mei mee. ‘Wat gebeurt hier allemaal’ vroeg ik mij af. Toen realiseerde ik mij wat ‘Wageningen, stad der bevrijding’ allemaal betekende. De stille tocht, het Defilé, het bevrijdingsfestival. Ik vond het echt indrukwekkend en al snel dacht ik, als ik wat vrije tijd heb wil ik daar ook wat mee gaan doen en zo is ook die 4Meiwerkgroep ontstaan. Wij delen allemaal echt het gevoel dat Vrijheid, Vrede en Veiligheid niet vanzelfsprekend is en bijvoorbeeld een slogan als ‘Vrijheid geef je door’, echt betekenis voor ons heeft, daar voelen wij echt in mee. Wij raakten dan ook al snel betrokken bij de Bevrijdingsvuurceremonie, de Bevrijdingsvuur-estafette en ook het herdenkingsconcert.”
Maar eigenlijk was de werkgroep meer op zoek naar de Wageningse verhalen. ,,Dat zijn wij in 2016-2017 meer en meer gaan opzetten”, vervolgt Molier. ,,De werkgroep was inmiddels wat uitgebreider, met meer mensen die het interessant vonden om met die Wageningse verhalen aan de slag te gaan. De gesprekken met burgemeester Geert van Rumund hebben ons nog een extra zetje gegeven. ‘Ga die verhalen maar boven water halen’, gaf hij aan. Dat is heel interessant geweest. Dus aan de ene kant die Wageningse verhalen, waarvoor we bijvoorbeeld in het stadsarchief zijn gaan zoeken, we zijn naar Historisch Wageningen geweest. Veel, maar wel dankbaar werk.” En uit dat ‘zoek- en speurwerk’ kwamen de meest bijzondere verhalen. ,,Wageningen heeft tweemaal in de vuurlinie gelegen is twee keer geëvacueerd geweest en onder het motto ‘De kracht van het persoonlijke verhaal’ zijn wij daarnaar gaan zoeken. Ver halen van mensen die in Wageningen het bombardement op ‘het Rode Dorp’ hadden meegemaakt. Of het bombardement op ‘de Sahara’, dat werd tot een paar jaar geleden ‘het vergeten bombardement’ genoemd, maar ook verhalen van mensen over hoe zij de oorlog hebben meegemaakt. We zijn gaan zoeken naar namen, mensen die nog leefden, wie kunnen het verhaal nog vertellen. Men hen ga je dan eerst vertrouwen winnen en dan volgen de vaak emotionele gesprekken over wat ze hebben meegemaakt. Zaken die er dus behoorlijk inhakken. Zorgvuldig met hen omgaan en oprecht geïnteresseerd zijn is dan belangrijk.”
De verhalen die zijn verteld die staan nu op banieren van de werkgroep. ,,Dat zijn de verhalen over Wageningen zelf en we hebben groepjes banieren waar de persoonlijke verhalen op staan. Die staan dan op 4 mei in de Grote Kerk op de Markt.” Ook de organisatie van de Stille Tocht is in handen van de 4Meiwerkgroep. ,,Een paar jaar geleden hebben we er in samenspraak met burgemeester Van Rumund voor gezorgd, dat de tocht weer een meer Wagenings karakter heeft gekregen. Dat Wageningers zich er meer bij betrokken voelden. Het aantal deelnemers is inmiddels gestegen naar zo’n 3000. De interesse is enorm toegenomen. Ook organiseren wij nog de voorstelling ‘Josefien 4 mei’ in Theater de Wilde Wereld. De 4Meiwerkgroep haalt heel veel voldoening uit de organisatie van die diversiteit aan gebeurtenissen op 4 mei. En wij als leden van onze werkgroep dragen allemaal op onze eigen manier bij aan het totaalpakket. En nogmaals, dat geeft ons enorm veel voldoening.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie