Feestelijke afsluiting van Day for Change op RSG Pantarijn, met links Joey Borgers van Rabobank Vallei en Rijn, leerlingen uit de vierde en vijfde klas havo en vwo, Marjan Duursma van Day for Change en docent Bedrijfseconomie Ton Langelaan.
Feestelijke afsluiting van Day for Change op RSG Pantarijn, met links Joey Borgers van Rabobank Vallei en Rijn, leerlingen uit de vierde en vijfde klas havo en vwo, Marjan Duursma van Day for Change en docent Bedrijfseconomie Ton Langelaan.

Pantarijn onderneemt en haalt ruim €600 op met Day for Change

28 mei 2022 om 19:01 Overig

“Ik ben echt trots op wat we met ons bedrijf hebben bereikt!”. Dat zegt Jordi. Hij is een van de leerlingen van RSG Pantarijn in Wageningen die dit jaar meedoen met de Day for Change Actie. Met een microkrediet starten de leerlingen in groepjes zelf een duurzaam bedrijf. De winst die ze maken komt via Day for Change ten goede aan kleine ondernemers in Malawi.

Van idee naar uitvoering

Al een paar maanden zijn de leerlingen in de vierde en vijfde klas er druk mee. Als onderdeel van het vak Bedrijfseconomie gaan ze zélf ondernemen en tegelijkertijd de wereld een beetje mooier maken. Ze kregen gastlessen over wereldburgerschap, geld en duurzaam ondernemen van Day for Change en de Rabobank. Vervolgens gingen ze in groepjes brainstormen, marktonderzoek doen en een ondernemingsplan maken. Daarna werd het echt spannend: zélf hun plannen presenteren voor een ‘kredietcommissie’ van Rabobank Vallei en Rijn. Gehaakte onderzetters van restjes garen, zelfgemaakte zaadbommen of een bingo in het verzorgingstehuis – de jury zag allerlei creatieve en duurzame ideeën voorbij komen. De plannen werden beloond met een lening van maximaal €25,-. Daarna was het eindelijk tijd voor het échte werk: de uitvoering. Hoe is dat afgelopen? 

Een mooie opbrengst

De afsluiting van het project vond plaats in bijzijn van Rabobank Vallei en Rijn en Day for Change. Joey Borgers van de Rabobank is onder de indruk. ‘’Als ondernemer is het belangrijk dat je focus hebt. Deze leerlingen hebben een bedrijf gerund terwijl er óók op andere vlakken het nodige van ze gevraagd werd. Toch hebben ze prachtige resultaten behaald’’. Er is veel geleerd. De leerlingen benoemen onder andere de kunst van goed samenwerken, initiatief nemen, met geld omgaan, klanten aanspreken en doorzetten. En ook het financiële resultaat mag er zijn. In totaal maakten de drie klassen een winst van ruim €600, die via Day for Change geheel ten goede komt aan kansarme en ondernemende vrouwen in Malawi.

Het bedrijf ‘Helpend Hondje’ is tot schoolwinnaar uitgeroepen en mag meedoen aan de landelijke verkiezing van Day for Changemakers van het Jaar, die eind juni plaatsvindt. Zij wisten door goede samenwerking en marketing het vertrouwen te winnen van hun klanten en lieten zóveel honden uit dat ze meer dan €100,= winst maakten. Gelukkige honden, gelukkige baasjes!

Stichting Day for Change in samenwerking met Rabobank Vallei en Rijn

In samenwerking met de Rabobank laat stichting Day for Change zoveel mogelijk jongeren in de regio op een praktische manier kennis maken met duurzaam ondernemen, wereldburgerschap en geld. RSG Pantarijn is één van de scholen die het project heeft omarmd. Jaarlijks doen er in heel Nederland zo’n 6.000 leerlingen mee. Door de Day for Change Actie leren jongeren dat duurzaam ondernemerschap en inzet bijdraagt aan financiële zelfredzaamheid, maar ook aan een rechtvaardiger wereld en duurzame ontwikkeling.

www.dayforchange.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie