Wencke Vinks en Arno Goossens raken geïnspireerd door elkaars werk.
Wencke Vinks en Arno Goossens raken geïnspireerd door elkaars werk. Kees Stap

Nieuwe expo Casteelse Poort

Overig

WAGENINGEN Onder de titel ‘Van trotse pauwen en meesterlijk licht’ is zondag in Museum de Casteelse Poort een nieuwe duo-expositie geopend. In het Koetshuis van het museum zijn circa 20 schilderijen van Wencke Vinks en 26 bronzen beelden van Arno Goossens te zien. Zij hebben allebei een bijzondere liefde voor de natuur, die een bron van inspiratie voor hun werk is.

Wencke richt zich met een losse penseeltoets op de menselijke figuur gesitueerd in een natuurlijke omgeving. Hiermee wil zij haar liefde voor en haar emotionele band met de natuur tot uiting brengen. Haar schilderstijl kenmerkt zich door een combinatie van realisme en impressionisme. Lichtwerking is haar kompas bij de totstandkoming van haar schilderijen.

Arno is bioloog en beeldhouwer en laat zich door de natuur inspireren, vooral door dieren, hun gedrag en beweging. In zijn werk staan de dieren met hun beweging en gedrag centraal. Om zijn gevoelens te verbeelden gebruikt hij een typische houding van een dier. Een trotse pauw, baltsende kraanvogels, een drinkende giraffe of de kracht van een stier zijn belangrijke inspiratiebronnen.

De kunstenaars kenden elkaar niet toen ze door De Casteelse Poort gevraagd werden voor de duo-expositie. Maar bij het inrichten van de zalen raakten zij onmiddellijk geïnspireerd door elkaars werk. “Je ziet meteen dat Wencke houdt van de mensen die ze schildert”, zegt Arno. “De gevoeligheid raakt me. De emotie spat er van af. Ik hou ook enorm van haar kleurgebruik. Je ziet gewoon dat het klopt.” Wencke is op haar beurt gefascineerd door het materiaal waar Arno mee werkt. “Dat levert hele mooie expressieve structuren op. Ik hou ook erg van zijn kleuraccenten, die maken het heel fris. Zijn werken zetten me op de gedachte om zelf ook meer te gaan doen met mens en dier.”

De expositie ‘Van trotse pauwen en meesterlijk licht’ is t/m 25 september te zien in Museum de Casteelse Poort, Bowlespark 1a.

wwww.casteelsepoort.nl

advertentie
advertentie