Dick Pepplinkhuizen en Murjani Kusumobroto zijn blij dat het beeld van August Falise weer in Wageningen te zien is.
Dick Pepplinkhuizen en Murjani Kusumobroto zijn blij dat het beeld van August Falise weer in Wageningen te zien is. Kees Stap

Mooi beeld, maar wie is het?

27 oktober 2021 om 09:41 Overig

Beeld van August Falise in Casteelse Poort

WAGENINGEN Museum De Casteelse Poort heeft een nieuw beeld in haar collectie. De maker weten ze, de bekende Wageningse kunstenaar August Falise. Ook is bekend dat het een werk is uit 1913. Maar wie is degene die is vereeuwigd in het terracotta beeldje? Dat is ondanks een flinke zoektocht vooralsnog een raadsel.

Kees Stap

Het beeld is een geschenk van Murjani Kusumobroto. Het is in de familie gekomen via haar opa Job van de Peppel. “Mijn opa heeft het beeld ooit gekregen van August Falise. Zij waren allebei fanatieke kegelaars en ze waren lid van ‘De Omsmijters’, die speelden in Junushoff. Het beeld stelt ook een kegelaar voor die een kind op zijn arm heeft. Het verhaal gaat dat het een clubgenoot van August Falise was die op latere leeftijd nog een kind kreeg. Als een soort grap maakte Falise voor hem dit beeld. De man kon de grap echter niet waarderen en hoefde het beeld niet. Mijn opa vond het zo mooi, dat hij aan Falise vroeg of hij het mocht hebben.”

Kusumobroto raakte via Facebook in contact met Dick Pepplinkhuizen. Die vertelde dat hij beelden van Falise verzamelde en Kusumobroto realiseerde zich dat zij ook nog zo’n beeld in haar bezit had. Na een aantal verhuizingen was het beeld bij haar wel zwaar beschadigd geraakt, maar volgens Pepplinkhuizen was restauratie wel mogelijk. Via Pepplinkhuizen kwam zij in contact met De Casteelse Poort. “Ik vond dat het beeld weer in Wageningen hoorde en wilde het graag cadeau doen. Het museum heeft geregeld dat het beeld werd gerestaureerd door het Utrechtse atelier van Maud Schermer. Ik ben dolblij dat het nu weer op een mooie plek staat, het is weer terug bij zijn familie.”

Ook Pepplinkhuizen is blij dat het beeld weer in Wageningen te zien is. Maar hij zou toch dolgraag weten wie op het beeld staat afgebeeld. “Het afgelopen jaar heb ik daarvoor de nodige archieven uitgeplozen. Ik heb het archief van Ceres doorgespit, zij hebben tenslotte de oudste kegelbaan van het land. Maar ik kon niks vinden, ook het zoeken in oude Wageningse kranten heeft niets opgeleverd. Mocht iemand nog tips hebben, dan kunnen ze contact opnemen met het museum.”

Museum De Casteelse Poort viert de nieuwe aanwinst met een kleine expositie van werk van August Falise. De kunstenaar die leefde van 1975 tot 1936, werd internationaal bekend. In Wageningen is zijn beeld van de Zaaier, dat tegenwoordig op de Campus van de universiteit staat, het meest bekend. Het museum heeft naast het beeld van de kegelaar nog een groot beeld van Falise kunnen aankopen. Een ander beeld is in bruikleen geschonken. Op de speciale expositie, die t/m 30 januari te zien is in de Torckkamer, zijn ook werken in bruikleen van Pepplinkhuizen en de WUR te zien.

wwww.casteelsepoort.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie