Al tientallen jaren is het voor de kinderen uit Wageningen een jaarlijks terugkerend fenomeen: de vakantiebijbelweek.
Al tientallen jaren is het voor de kinderen uit Wageningen een jaarlijks terugkerend fenomeen: de vakantiebijbelweek.

Vakantiebijbelweek is gestart

Overig

WAGENINGEN Aan de rand van de Tarthorst, naast de Kennedyweg, staat een abstract gebouw met rode stenen. Met grote letters pronkt op de voorkant ‘Vredehorst’. Tot vorig jaar huisde in de Vredehorst de Protestante gemeente van Wageningen. Al meer dan dertig jaar wordt daar, door deze gemeente, in de zomervakantie een vakantiebijbelweek (VWB) georganiseerd. Het doel van deze VBW? “De boodschap van het Christelijk geloof allereerst versterken bij onze eigen kinderen, maar misschien belangrijker nog: uitdragen hoe mooi Gods liefde kan zijn aan mensen die hier misschien nog niet van weten”, zegt medeorganisator Elma de Leeuw.

Timme van der Kolk

Al tientallen jaren is het voor de kinderen uit de Protestante gemeente van Wageningen een jaarlijks terugkerend fenomeen: de vakantiebijbelweek. Bij binnenkomst rond negen uur meld je je aan in de Vredehorst. Daarna loop je door naar de grote zaal waar normaal kerkdiensten gehouden worden. Van half tien tot 12 uur zingen de kinderen samen met tientallen vrijwilligers liedjes, horen zij een Bijbelverhaal en spelen zij spelletjes met hun leeftijdsgenoten. Deze activiteitenweek is georganiseerd door het kernteam van de VBW en een groot aantal andere vrijwilligers. Elma de Leeuw, lid van dit kernteam, ziet de groep kinderen door elkaar rennen. “Je hoopt dat ze iets van de boodschap meenemen”, zegt ze.

Juist ook veel kinderen uit de wijk en de rest van Wageningen komen naar de VBW. “Die komen meer voor de spelletjes dan voor de kern en de Bijbelverhalen, maar ook die nemen iets mee. Ik denk dat dat misschien nog wel belangrijker is dan dit organiseren voor onze eigen kinderen. Er zijn zo veel kinderen die niet of nauwelijks in aanraking komen met het Christelijk geloof en je hoopt dat ze het op deze manier een plekje in hun hart kunnen geven en als ze ouder zijn het zich herinneren.” Voor kinderen die geen Christelijke achtergrond hebben kunnen sommige dingen als vreemd overkomen, zo begrijpt ook de organisatie van de VBW. Er wordt dan ook extra aandacht aan besteed om de VBW voor iedereen toegankelijk te houden. “Maar wel op een manier die wij gewend zijn”, legt Elma uit. “Bidden is zoiets wat kinderen natuurlijk heel raar vinden als ze er niet aan gewend zijn, maar dat is voor ons geen reden om het niet te doen. Wel is het reden om er even bij te zeggen dat we onze ogen dicht doen en onze handen samen te doen zodat we niet afgeleid worden. We geven het dus iets meer toelichting.”

Als je op een van de VBW-ochtenden op het terrein van de Vredehorst loopt word je omgeven door zo’n tweehonderd kinderen. Althans, dat was voor de coronacrisis. Na twee jaar kan de VBW eindelijk weer zonder beperkingen georganiseerd worden. De organisatie hoopt deze aantallen kinderen weer te bereiken, maar weet ook dat hier werk voor aan de winkel is. “Dat is waarom wij adverteren”, zegt Elma. Door heel Wageningen en omstreken zijn de posters voor de VBW te vinden. “Wij adverteren met name om de reden dat wij de VBW voor iedereen toegankelijk willen maken, maar ook om niet de indruk te wekken dat wij een gesloten clubje zouden zijn. Wij willen juist laten zien dat iedereen erbij hoort.” “De VBW is echt een activiteitenweek voor kinderen, maar met ieder kind bereik je ook ouders en verzorgers”, realiseren Elma en het kernteam zich. “Er is voor ouders daarom een activiteit op woensdagavond, een fietstocht. Daar zijn alle ouders ook voor uitgenodigd. Wat wij bijvoorbeeld ook doen is het meegeven van een blad voor thuis. Je bereikt daarmee de ouders die dat lezen toch ook. Ofwel ouders die vroeger Christelijk waren maar waarbij het een beetje verwaterd is, ofwel ouders die geen Christelijke achtergrond hebben. Zo proberen wij bij een activiteit die toch echt gericht is op de kinderen, toch de ouders ook te bereiken.” De vakantiebijbelweek is op 15 augustus gestart. Kom jij ook?

w www.vbwwageningen.nl

advertentie
advertentie
Afbeelding
Europees damtitel voor veteraan Ivens 7 uur geleden
Afbeelding
Klusteam Energiek Roghorst 29 sep, 20:22
Afbeelding
Klassieke muziek is niet saai 29 sep, 20:20
Afbeelding
Italian Coffee Company groeit 29 sep, 20:17
Afbeelding
Geld voor stadsgracht 28 sep, 07:46
Afbeelding
Redichem en SKV debuteren op De Wageningse Berg 26 sep, 19:22
Afbeelding
Dokter, Jazz & Co 26 sep, 16:26