Afbeelding

Tanja Haseloop-Amsing nieuwe voorzitter Wageningen45

Overig

WAGENINGEN Vanaf 1 september is Tanja Haseloop-Amsing, burgemeester van Oldebroek, de nieuwe voorzitter van Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45). Zij volgt hiermee Toon van Asseldonk op, die de functie sinds 2018 bekleedde. “Een geweldig eervolle functie, om samen met bureau, vrijwilligers en alle partners te laten zien dat vrijheid niet vanzelfsprekend is!”. Haseloop maakt al vanaf januari 2021 deel uit van het bestuur van Wageningen45. 

Met een nieuwe voorzitter gaat Wageningen45 op weg naar 80 jaar vrijheid in 2025. Haseloop: “In de afgelopen jaren is er onder leiding van Toon gewerkt aan een nieuwe toekomstvisie en boodschap. Hoewel de WOII-veteranen ons in de komende jaren zullen ontvallen, is hun nalatenschap relevanter dan ooit. We zien op dit moment in Europa hoe kwetsbaar vrede en veiligheid zijn. We zien hoe belangrijk het is dat we ons daarvan bewust zijn, hoe belangrijk het is om onze vrijheid te koesteren. Om samen een verschil te maken. Zodat je kunt zijn wie je bent, vrij van enige onderdrukking. Ik kijk ernaar uit om samen met het projectbureau, de vrijwilligers en alle partners de vrijheidsboodschap te verspreiden. Wageningen is het Nederlandse icoon van vrijheid: er liggen prachtige mogelijkheden om deze boodschap lokaal, provinciaal en (inter)nationaal te bestendigen.”

Voor Toon van Asseldonk is het tijd om de voorzittershamer door te geven. “Met een gerust hart vertrek ik uit het bestuur van Wageningen45. Samen hebben we een nieuwe weg ingeslagen, om nieuwe groepen te betrekken bij de boodschap van Wageningen, stad van de vrijheid. Nu laat ik het voorzitterschap in de kundige handen van Tanja!” 

Als burgemeester van Oldebroek past het voorzitterschap Haseloop goed: “Oldebroek is een gemeente met een brede militaire geschiedenis. Al bijna 150 jaar hebben we hier kazernes, en er zijn dus ook heel veel veteranen die hier gelegerd zijn geweest. Daarom is dit voorzitterschap een mooie en logische verbinding met mijn werk als burgemeester. Ik prijs mij gelukkig dat ook de gemeenteraad van Oldebroek mij de tijd en ruimte geeft om dit onderwerp alle aandacht te geven die het verdient”.

Het bestuur van Wageningen45 bestaat naast Tanja Haseloop-Amsing uit Ward van Beek (vice-voorzitter), Franc Heijke (secretaris) Madeleine Meijer (penningmeester) en Jan Westerhof. 

Over Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45)

Op 5 mei 1945 werd in Wageningen, in Hotel de Wereld, een einde gemaakt aan de meest recente bezetting van Nederland. Het bezorgde Wageningen de titel ‘Stad van de Vrijheid ’. Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) heeft daardoor dé positie en kans om jaarlijks wereldwijd aandacht te vragen voor vrede, veiligheid en vrijheid. Al 77 jaar leeft Nederland in vrede en vrijheid en dit lijkt bijna vanzelfsprekend.

We leven in een uitzonderlijke tijd. Na de coronapandemie is de oorlog in Oekraïne voor velen de eerste keer dat vrijheid heel voelbaar onder druk staat. Wat kan ons hoop en inspiratie bieden in onzekere tijden? Wat zijn onze bakens, wie zijn de rotsen in de branding? Juist daarom is in het herdenken van strijd, het vieren van de vrijheid én het vinden van verschilmakers belangrijker dan ooit! Herdenken en vieren laten zich niet begrenzen door de vorm, zo bleek in 2021. Het publiek op 4 en 5 mei, was door de online aanpak, nog nooit zo groot. Wageningen45 gaat daarom door met een hybride aanpak: Het online succes wordt voortgezet en er wordt teruggekeerd naar de Wageningse straten met impactvolle live-evenementen om zoveel mogelijk (jonge) mensen te raken met de vrijheidsboodschap. Vrijheid: samen maken we het verschil!

advertentie
advertentie
Afbeelding
Europees damtitel voor veteraan Ivens 6 uur geleden
Afbeelding
Klusteam Energiek Roghorst 29 sep, 20:22
Afbeelding
Klassieke muziek is niet saai 29 sep, 20:20
Afbeelding
Italian Coffee Company groeit 29 sep, 20:17
Afbeelding
Geld voor stadsgracht 28 sep, 07:46
Afbeelding
Redichem en SKV debuteren op De Wageningse Berg 26 sep, 19:22
Afbeelding
Dokter, Jazz & Co 26 sep, 16:26