Pianist Michel Xie wil zijn passie voor de muziek delen.
Pianist Michel Xie wil zijn passie voor de muziek delen. Marcel Krijgsman

Klassieke muziek is niet saai

29 september 2022 om 20:20 Overig

WAGENINGEN Klassieke muziek is toch saai en voor deftige mensen? Niks is minder waar! Omdat te laten horen en zien, organiseert pianist Michel Xie in oktober drie dagen lang een nieuw en verfrissend kamermuziekfestival: het Rhinegold Festival.

Michel Xie presenteert het Rhinegold Festival

Michel is geboren en getogen in Wageningen. Op zijn 18e ging hij naar het conservatorium in Amsterdam voor een opleiding tot klassiek pianist. Via een vervolgopleiding in Londen, kwam hij vorig jaar na zijn afstuderen weer in Wageningen. Daar borrelde een oud idee weer bij hem op; laten zien dat klassieke muziek leeft en door jonge mensen vol passie en vuur gespeeld kan worden. “Als student had ik weinig last van de coronacrisis”, legt Michel uit. “Maar toen ik klaar was, merkte ik pas echt wat voor impact het had op musici en de culturele sector. Daarom besloot ik om in mijn eigen Wageningen een festival te organiseren als de deuren weer opengingen. Rond diezelfde tijd ontdekte in de gerenoveerde Grote Kerk op de Markt. Een perfecte plek voor klassieke muziek op een manier die ik voor ogen had. Tijdens de Wageningse Cultuurzomer heb ik al twee avonden ‘Klassiek in de Kerk’ georganiseerd. Dat was zo leuk, dat het extra energie gaf voor het festival.”

Het resultaat van Michels ideeën is het Rheingold Festival. Op donderdag 13, vrijdag 14 en zaterdag 15 oktober heeft hij een divers programma samengesteld waarin jonge musici stukken spelen die hen na aan het hart liggen. Zij leggen het publiek uit waarom zij zo van deze muziek houden en welke beelden of emoties er wellicht opgeroepen kunnen worden bij de gespeelde stukken.

Tijdens het Rhinegold Festival is er elke avond een concert in de Grote Kerk. Kaarten kosten 20 euro, tot 30 jaar 10 euro. Daarnaast zijn er ook gratis evenementen, een familieconcert en worden er zaterdagmiddag pop-up concertjes gegeven in Hotel de Wereld en de BBLTHK. “Kortom, er is voor elk wat wils”, besluit Michel. “Klassieke muziek leeft, en dat laten we zien en horen!”

Meer info en tickets op www.rhinegold.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie