Jan Timman (rechts) speelde remise tegen Hans Ree.
Jan Timman (rechts) speelde remise tegen Hans Ree.

Schakers verliezen aansluiting

27 november 2022 om 11:00 Overig

WAGENINGEN De schakers van SV Wageningen hebben de aansluiting met de top verloren. Tegen de nieuwe koploper Caïssa Amsterdam werd met 3½-6½ verloren.

Een bijzondere strijd speelde zich af op eerste bord. Daarin nam Jan Timman het op tegen collega-grootmeester Hans Ree. Beide grootheden uit het Nederlandse schaak speelden reeds in 1968 voor het eerst tegen elkaar. Ruim 54 jaar later ontspon zich opnieuw een flink gevecht. Maar daarover later meer.

De score werd namelijk geopend met twee gelijkwaardige remises. Bert Torn en Kees Stap hadden wel wat kansen, maar wisten de kleine voordeeltjes niet te verzilveren. Een tegenvaller was de nederlaag van Arjen van Herwaarden. Lange tijd had hij het betere van het spel, maar zag het in de tijdnoodfase toch mis gaan. Fred Jonker kende daarin juist een meevaller. Hij had een prachtige stelling laten verzanden, maar zijn tegenstander gaf alsnog een stuk weg.

Vervolgens ging het mis voor Wageningen. Jeroen Franssen en Chiel van Oosterom verloren en David van Eekhout speelde remise na een partij met wisselende kansen. Erwin Oorebeek stond voor de zware taak om een eindspel met een kwaliteit minder remise te houden. Dit bleek uiteindelijk te lastig voor hem. Sander van Eijk probeerde van alles om zijn tegenstander te kraken. Maar die gaf geen krimp en bereikte eenvoudig de remisehaven.

Terwijl de andere negen partijen al lang klaar waren, bleven de oude matadoren Timman en Ree nog strijden. Timman had een pion gewonnen, maar Ree ontwikkelde gevaarlijke druk tegen de zwarte koning. Door de pion terug te geven, ontworstelde Timman zich aan de druk. Met een vrijpion leek hij weer de beste kansen te krijgen. Maar Ree verdedigde nauwkeurig, waarna de heren na circa 70 zetten de strijdbijl begroeven.

advertentie
advertentie