Symfonieorkest Sonante en de dansers van MG Dance repeteren in Ons Huis voor 'hun' voorstelling Doornroosje.
Symfonieorkest Sonante en de dansers van MG Dance repeteren in Ons Huis voor 'hun' voorstelling Doornroosje. Dick Martens

‘Het wordt echt mooi en bijzonder’

20 december 2022 om 20:22 Overig

WAGENINGEN Het ‘Huis van de Wijk Ons Huis’ in Wageningen voert als slogan: ‘een werkplaats, een ontmoetingsplek en een creativiteitscentrum’. Die typering werd afgelopen vrijdag meer dan in praktijk gebracht. Leden van symfonieorkest Sonante pakten er hun instrumenten uit en installeerden hun muziekstandaards, dirigent Mark Snitselaar inspecteerde zijn plek en ondertussen druppelden ook de dansers van MG Dance en hun dansdocenten Jasmine Witjaksono-Wolf en Vincent Wolf binnen. Samen maken zij zich op voor de eerste gezamenlijke repetitie van het ballet Doornroosje, ‘hun’ voorstelling die op 8 januari 2023 in theater Junushoff opgevoerd gaat worden. Maar voor het zover is gaat er nog flink gerepeteerd worden.

Symfonieorkest Sonante en MG Dance voeren Doornroosje op

Dick Martens

,,We hebben er nu al heel veel zin in”, blikt dirigent Mark Snitselaar vooruit. De twinkeling in de ogen van de dansleraren Jasmine en Vincent spreekt wat dat betreft ook al boekdelen. ,,Ook wij en onze leerlingen kijken ernaar uit. Het is toch altijd weer spannend.” Doornroosje is een voorstelling speciaal voor kinderen, op muziek van Tsjaikovski live gespeeld door symfonieorkest Sonante met dans van MG Dance uit Wageningen. ,,Maar wij hopen natuurlijk ook, dat er veel vaders, moeders en opa’s en oma’s mee gaan komen. Het is van oorsprong een heel groot ballet, dat uren duurt, maar wat wij hebben teruggebracht tot een voorstelling van een kleine drie kwartier. Snitselaar zocht daar de muziek bij, waarna de beide dansdocenten ‘erop los gingen’. ,,Omdat het een kindervoorstelling is, vonden wij het het allerleukste dat wat de kinderen op het toneel te zien krijgen, al duidelijk en verhalend genoeg is, zodat er geen verteller bij hoeft. Iedereen moet opgaan in het geheel. Wel hebben we een kleine ‘twist’ gemaakt in het Doornroosjeverhaal, we hebben het sprookje net iets meer naar het nu getrokken, maar meer willen we daar nog niet over verklappen.”

Het is niet de eerste keer, dat Sonante en MG Dance samenwerken. Ook het Zwanenmeer en de Notenkraker, beiden ook meesterwerken van Tsjaikovski, werden al eens opgevoerd. ,,Doornroosje stond al in 2019 op het programma, maar door corona kon de uitvoering nog niet plaatsvinden. ,,En dan is het daarna bekijken ‘hoe iedereen er weer bijzit’, of we beiden nog bestonden. Gelukkig was dat het geval en zijn we vervolgens ‘gewoon’ weer aan de slag gegaan.” Ook voor de dirigent was het weer een uitdaging. ,,Er zijn een aantal dingen die voor een dirigent uitdagend zijn en één daarvan is ballet. Die kans die krijg je niet zo vaak. Dat geeft een extra dimensie, enerzijds moet je het orkest onder controle houden, maar het moet ook nog kloppen met hetgeen er op het toneel gebeurt. Ik ben al in de dansschool wezen kijken en zag, dat we al aardig op het goede spoor zaten.” Sonante zal worden versterkt met enkele gastspelers, waardoor het orkest uitgebreid wordt tot ruim 50 muzikanten, die in Junushoff een halve cirkel om de dansers gaan vormen,, Het orkest vormt eigenlijk het decor, waardoor het ook als gezamenlijk geheel zichtbaar is. Ja, het wordt echt mooi en bijzonder.”

advertentie
advertentie