Henri ten Have trekt na 15 jaar de deur van de Wageningse pastorie aan de Bergstraat definitief  achter zich dicht
Henri ten Have trekt na 15 jaar de deur van de Wageningse pastorie aan de Bergstraat definitief achter zich dicht Jan Boer

Henri ten Have verlaat katholiek Wageningen

11 januari 2023 om 10:46 Overig

WAGENINGEN - Na vijftien jaar neemt pastoor Henri ten Have afscheid van de katholieke Wageningse geloofsgemeenschap. Zijn nieuwe werkomgeving ligt in Apeldoorn en omgeving.

Door Jan Boer

Het afscheid van Wageningen laat hem niet onberoerd: (“Loslaten is niet mijn sterkste kant”.) Hij voelde zich direct hier thuis. Zijn werk werd er niet eenvoudiger op vanwege de schaalvergroting van de Titus Brandsma-parochie naar katholiek Oosterbeek, Renkum, Wageningen, Rhenen, Veenendaal, Ede en Bennekom. “Ik voelde me direct goed thuis in de Wageningse samenleving, men is hier gewend om met verschillen om te gaan, het is hier zó divers, dat maakt een gemeenschap mooi. Dat past bij deze mooie stad, de maatschappelijke betrokkenheid, maar ook het klassieke katholieke. Heel divers en rijk”, vindt pastoor ten Have. ´Ik heb steeds tot mijn opdracht gezien de mensen te laten ervaren hoe mooi het geloof kan zijn met zijn rituelen en sacramenten, maar ook met zijn intellectuele gedachtegoed”. 

Een groot gemis heeft hij het persoonlijke contact met de Wageningers gevonden: “Door die enorme schaalvergroting heb ik mij moeten verdelen over de andere plaatsen, ja, dat schept afstand, minder mogelijkheden tot persoonlijk contact. Dat is jammer. Wanneer ik alleen de pastoor van Wageningen was geweest dan zou ik écht op bezoek gaan bij de Wageningers, maar dat was echt niet meer te doen. Toch heb ik steeds geprobeerd om op gevoelige momenten dichtbij de mensen te zijn”. Henri ten Have is door de bisschop gevraagd om zijn werk voort te zetten in de regio Apeldoorn. “De parochie omvat hier de plaatsen Apeldoorn, Twello, Vaassen en Loenen. Ik ga in Twello wonen. Met een collega-pastor, een diaken en een pastorale assistent ben ik er luxe bedeeld, maar Wageningen heeft voor mij veel betekend. Wageningen is voor mij heel veel. De combinatie universiteit en de autochtone Wageningers is een geweldige combinatie, met bijvoorbeeld professoren en autochtone Wageningers in het zangkoor. Na Amsterdam is dit de meest internationale stad van Nederland. Als je door de Wageningse ‘Kalverstraat’ loopt, dan merk je dat iedereen elkaar kent. Daar geniet ik van”, aldus Ten Have. “Ik ben van deze stad gaan houden. Het was hier intens inspirerend en verrijkend in sociaal, gelovig en menselijk opzicht. Ik heb echt gevoeld dat er van je gehouden werd…”. 

OPVOLGER Over zijn opvolger Mauricio Meneses Santiago zegt hij: “Ik ben blij met hem. Ik ken hem inmiddels acht jaar. Mauricio komt uit Columbia, leerde razendsnel Nederlands, werkt nu in Amersfoort en kent de Nederlandse mores heel goed. Hij is absoluut niet alleen pastor voor de buitenlanders. Dat gaat men snel genoeg merken, want hij is sterk in de communicatie”. Mauricio Meneses Santiago neemt op 1 februari het stokje over van Ten Have. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie