Afbeelding

Max Zheng wint schoolschaaktoernooi

23 januari 2023 om 09:19 Overig

WAGENINGEN Afgelopen zaterdag speelden 47 leerlingen van zeven verschillende basisscholen mee met het Wagenings schoolschaakkampioenschap. Max Zheng van Obs De Nijenoord was de sterkste van allemaal. Hij won al zijn zeven partijen. Er was ook een speciaal klassement voor de onderbouw (groep 1 t/m 5). Daar was Florian Koetsier van Obs De Nijenoord de winnaar. Hij haalde vijf punten uit zeven partijen en wist menig leerling uit de bovenbouw te verslaan.

Per school werden de resultaten van de vier beste deelnemers opgeteld voor het scholenklassement. De leerlingen van Obs de Nijenoord verdedigden hun vorig jaar behaalde titel met succes, ondanks dat ze maar met slechts vijf deelnemers waren gekomen. De Montessorischool werd tweede en de G.J. van de Brinkschool werd derde in dit klassement. Obs De Nijenoord heeft zich daarmee geplaatst voor de halve finale van het basisschool-schaakkampioenschap van de Oostelijke Schaakbond (OSBO) op zaterdag 25 maart. 

Volgens Frans Bonnier van de organiserende Schaakvereniging Wageningen was het voor veel kinderen de eerste keer dat ze aan een schaaktoernooi deelnamen. Het bleek vooral moeilijk om mat te zetten. Velen partijen eindigden onverhoeds in pat, maar soms was het ook ineens mat. Spelen met een schaakklok bleek vaak af te leiden van het denken. Om maar niet op tijd achter te komen, werd soms razendsnel gezet. Zo was er een partij die eindigde in mat nadat de ene speler zes seconden had verbruikt en de andere zeven. Toch hadden beiden daarin al vele zetten gespeeld. Anderen vergaten steeds de klok in te drukken. Een van de deelnemers vroeg hulp, omdat er een probleem was met de ‘wekker’. Desondanks werd er met plezier en met overgave geschaakt en was het bij aanvang van iedere ronde weer zo stil, dat je de vogeltjes kon horen fluiten. Tussen de partijen door deden de deelnemers hun best om de juiste antwoorden te vinden op een aantal schaakvragen. Ze konden daarmee een aantal leuke prijsjes winnen.

Kinderen die vaker willen schaken, zijn op woensdagen van 18.30 tot 20.00 uur welkom bij de Schaakvereniging Wageningen. Kijk voor meer informatie en de uitslag van het schoolschaak op www.svwageningen.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie