Mirjam en Hassan ontmoeten elkaar via het buddytraject van Welkom in Wageningen
Mirjam en Hassan ontmoeten elkaar via het buddytraject van Welkom in Wageningen Dorien Roggekamp

Start nieuwe buddyronde

30 januari 2023 om 20:51 Overig

WAGENINGEN Dat er tijdens het Buddy to Buddy programma van Welkom in Wageningen mooie vriendschappen kunnen ontstaan, bewijzen Hassan en Mirjam. Ze werden in september 2022 aan elkaar gekoppeld als buddy’s. 

Nieuwkomers koppelen aan stadsgenoten

Lijkt het jou ook leuk om je leven te laten verrijken door een buddycontact? Wordt dan ook buddy! Kom op vrijdag 10 februari naar de informatieavond voor de komende ronde in Thuis Wageningen om 19.30 uur of meld je direct aan via de website van Welkom in Wageningen.

Wie ben je?’

Mijn naam is Mirjam Broekmeijer en ik woon alweer 30 jaar in Wageningen. Mijn kinderen zijn hier geboren en opgegroeid. Wageningen was een maatje kleiner dan Amsterdam, waar ik en mijn partner vandaan kwamen, maar de grootte en de omgeving van de stad passen perfect bij ons.

Waarom doe je mee aan het buddy-traject?

De afgelopen jaren heb ik veel vrijwilligerswerk in Tanzania gedaan en de contacten met de mensen daar hebben mijn leven verrijkt. Na mijn terugkeer realiseerde ik me dat ik in Wageningen nauwelijks contact had met mensen uit andere landen en culturen. Tegelijk werd ik erg geraakt door alle berichten in de media over de problemen, waar mensen die asiel aanvragen, tegenaan lopen. Dat zijn ingewikkelde zaken waar je als individu weinig invloed op hebt. Maar toen ik in de krant zag dat er buddies gevraagd werden, was de keus simpel: door buddy te worden kom je in contact met mensen uit andere culturen en je kunt iets bijdragen aan het plezier en geluk van een nieuwkomer.

Wat vind je er leuk aan?

Ik vind het bijzonder om te zien hoe een klein beetje van je tijd en aandacht al zoveel kan betekenen voor een ander. Met mijn buddies wandel ik, we doen boodschappen, we gaan ergens wat drinken of we eten of sporten samen. Zaken die ik anders ook zou doen, maar nu met iemand erbij. Het kost me dus eigenlijk geen extra tijd (al zou ik dat helemaal niet erg vinden). Soms is het lastig om een afspraak te maken en soms is er een misverstand door taalbarrières. De neiging om naar het Engels over te schakelen ligt snel op de loer. Maar allebei mijn buddies willen graag (beter) Nederlands leren spreken. 

Mijn eerste buddy Waseem heeft al een tijd een verblijfsvergunning en woont en werkt in Wageningen. Als we door de Hoogstraat liepen, had hij meer aanspraak van bekenden dan ik, heel leuk! Mijn huidige buddy Hasan zit nog in de asielprocedure. Dat is een lastige periode waarin het moeilijk kan zijn hoop te houden. Door samen dingen te doen, kan hij zijn aandacht even op iets anders richten. Mijn mooiste cadeau was toen hij op een keer zei: vandaag voelde ik me geen vluchteling, maar een mens.

Wat zou je andere Wageningers willen vertellen over Buddy to Buddy?

Maak ook een keer via het buddy-traject kennis met een nieuwkomer! Bedenk eens hoe fijn jij het zou vinden als je in een nieuw land met een vreemde taal en voor jou soms vreemde gewoonten komt te wonen, en als er dan iemand voor 4 maanden samen dingen onderneemt en je wegwijs maakt in de stad en met onze gebruiken. Het is een klein en groots gebaar tegelijk. Bovendien geeft het mij ook veel voldoening. Ik leer weer veel van mijn buddies over hun land en hun familie daar. En het plaatst al je eigen en onze problemen in perspectief, iets dat ons allemaal kan helpen om een beetje aardiger voor elkaar te zijn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie