Vader Jneed en zoon Montaser Alahmad kunnen maar nauwelijks bevatten wat er met hun familieleden is gebeurd
Vader Jneed en zoon Montaser Alahmad kunnen maar nauwelijks bevatten wat er met hun familieleden is gebeurd Jan Boer

Syrische pijn in Wageningen

21 februari 2023 om 19:22 Overig

WAGENINGEN Het kwam keihard binnen, de aardbeving in Turkije en Syrië, voelbaar in de hele wereld, ook hier in Wageningen. Onvoorstelbaar wat deze natuurramp heeft aangericht. Voor enkele inwoners van Wageningen kwam de aardbeving extra hard binnen. 

59 familieleden gedood door aardbeving

Jneed Alahmad woont met zijn gezin in Wageningen. Ooit woonde het gezin in het Syrische Aleppo, maar daar moesten ze halsoverkop vluchten vanwege de activiteiten van de Syrische dictator Assad. Ze vluchtten, net als bijna twee miljoen andere Syriërs, naar Turkije, waar ze vlakbij de grens terecht kwamen in de provincie Hatay. Dit gebied werd het hardst getroffen door de aardbeving. Een paar jaar geleden kwam het gezin van Jneed Alahmad naar Nederland, waar het bezig is om een nieuw bestaan op te bouwen in Wageningen. Ze hebben het hier goed naar de zin. Toen was daar de aardbeving. Het nieuws kwam keihard binnen. Vader Jneed Alahmad: “Dit was totaal onverwacht, wat een schok. Dit kun je niet bedenken. We werden gebeld door familie in Turkije en het werd al snel duidelijk, dat wij heel veel familieleden zijn verloren. Dit kunnen wij niet begrijpen”. In totaal 59 familieleden, waar men een sterke band mee had, zijn door de ramp om het leven gekomen. De familieband wordt er sterk gevoeld en gaat door tot verre neven en nichten, allemaal van dezelfde familie met dezelfde achternaam en allemaal bij elkaar in de buurt. “Nu kunnen we nog steeds niet begrijpen wat er is gebeurd. Dit kan niemand zich voorstellen. We denken alleen maar aan de slachtoffers. Hoe het nu verder moet, daar denken we nog niet aan. Nu tellen alleen de slachtoffers, hoe het verder moet met huizen en gebouwen, dat komt later”, zegt Jneed. Zijn familie, waaronder zijn oudste zoon, woont grotendeels in het rampgebied. Jneed’s zoon Montaser vult aan: “Wij hopen zo, dat we door deze gruwelijke ramp in Nederland meer naar elkaar toe groeien en solidair met elkaar zijn. Dat gebeurt nu al, Dat vind ik fijn om te zien. We hebben contact met mijn oom en mijn broer in het rampgebied. Het huis van mijn oom is onveilig, hij weet niet wat de toekomst brengt”.
Wageningen
Het gezin is erg blij met de actie van burgemeester Vermeulen, die direct naar hen toe kwam, toen hij hoorde hoe hard de familie Alahmad was getroffen. Hij stak hen een hart onder de riem. “De burgemeester bood ons hulp aan. Daar zijn wij heel blij mee. Ja, Wageningen reageerde zó goed! Dat voelt fijn in een tijd, dat we nauwelijks logisch kunnen denken en in de war zijn”, vertelt Montaser. De stichting Welkom in Wageningen bekijkt wat men gericht voor deze getroffen familie kan betekenen. Mohamed Abo Hadide van deze stichting en zelf ook afkomstig uit Syrië, vertelt: “Het is moeilijk om iets te doen. Men heeft daar niets meer en is moedeloos. Men hééft het al moeilijk als vluchteling in Turkije. Het leven gaat door, we hopen te helpen, al is het maar een beetje. We gaan bekijken hoe we deze familie kunnen helpen”.

advertentie
advertentie