Het College van B&W 'uitgebreid' met kinderburgemeester Kathy Meijer (m) en loco- kinderburgemeester Janne de Kanter.
Het College van B&W 'uitgebreid' met kinderburgemeester Kathy Meijer (m) en loco- kinderburgemeester Janne de Kanter. Jan Boer

Nieuwe kinderburgemeester

13 september 2022 om 15:46 Overig

WAGENINGEN Een ‘politieke aardverschuiving’ in Wageningen. Burgemeester Floor Vermeulen heeft als assistent een nieuwe kinderburgmeester, Kathy Meijer, naast zich gekregen. Kathy wordt geholpen door loco-kinderburgemeester Janne de Kanter. 

Jan Boer

De goed georganiseerde installatie van de twee meiden vond plaats in een gezellig volle bblthk. Klasgenoten en familieleden keken vanaf de tribune apetrots toe hoe hun Janne en Kathy zelfverzekerd de nieuwe klus op zich namen. Kathy (11) zit in groep acht van de Margrietschool, Janne (10) in groep zeven van de Montessorischool. Kathy wil graag meer aandacht voor ‘natuur in en buiten de klas’. Samen met Janne wil ze in gesprek met kinderen in Wageningen om vragen en wensen op te halen. Kathy en Janne vinden het belangrijk dat alle kinderen in Wageningen meepraten. Zij zijn namens hen de ‘kinderstem van Wageningen’. In haar sollicitatiebrief schreef Janne dat men beter naar de ideeën van kinderen moet luisteren. Zij ziet ze ook graag uitgevoerd wanneer het goede en haalbare ideeën zijn. Daarnaast vindt ze het belangrijk dat Wageningen meer groen, kleur en vrolijkheid heeft. Kathy’s klasgenoten zijn trots op haar. Eline zegt: “Ze kan dat goed, ze kan goed leiding geven! Zo hebben kinderen iets te vertellen in Wageningen”. Michelle: “Ze is mijn vriendin en ze heeft het verdiend! Ik zou het zelf niet durven!” Sahaila: “Ze is mijn vriendin. Ik zou het ook wel willen!” Megan: “Ze kan het goed! Het is een kans die je maar één keer in je leven krijgt!” Burgemeester Floor Vermeulen waardeert het verschijnsel kinderburgemeester: “Het gaat wel degelijk ergens over. Een aantal jaren geleden kwam Mats van Leersum met het idee en hij werd in 2019 de eerste kinderburgemeester van Wageningen. Je ziet het in meer plaatsen, niet overal. We zijn er niet uniek in. We hebben met de twee dames inhoudelijke gesprekken gevoerd en ze zullen zich laten zien. Het gaat niet alleen om feestjes en lintjes knippen. Ook thema’s als klimaatlessen op scholen en duurzaamheid komen langs”. Vermeulen vervolgt: “Ze hebben ideeën, die nog niet door allerlei andere zaken gefilterd worden. Het is enthousiast en spontaan. Daar maken we gebruik van. Voorbeeld: een wens van de twee is om borden voor kinderen in de stad te plaatsen. Het is misschien een idee om daar een QR-code voor kinderen op aan te brengen. Als ze groeien in hun rol gaan ze ook ontdekken, dat niet alles wat je wilt, mogelijk is, dat er soms tegenstellingen zijn en dat je dan met anderen moet dealen. Daar leer je van”. De kinderburgemeester en de loco-kinderburgemeester gaan soms met de burgemeester mee naar officiële momenten zoals intocht Sinterklaas, carnaval, Koningsdag, maar ook bij 4 en 5 mei-evenementen vervullen ze een rol. Twee keer per jaar komen ze bij de burgemeester voor een werkoverleg om onderwerpen te bespreken, die belangrijk zijn voor kinderen in Wageningen. Kathy en Janne roepen de Wageningse kinderen op om mee te praten. Dit kan via kinderburgemeester@wageningen.nl of via Instagram kinderburgemeester.wageningen.

advertentie
advertentie