Mieke van Hooft op de boekenmarkt: "Boeken vormen een open deur naar een andere wereld, daar waar je wilt zijn"
Mieke van Hooft op de boekenmarkt: "Boeken vormen een open deur naar een andere wereld, daar waar je wilt zijn" Jan Boer

Boekenmarkt druk bezocht

18 april 2022 om 09:47 Overig

WAGENINGEN Alle omstandigheden werkten mee: het weer, de locatie en de vrijheid om na corona weer dat te mogen doen wat je lang niet kon: lekker veel mensen in de stad ontmoeten. De Wageningse Boekenmarkt was weer terug, maar wel op een andere plek in de stad. Waar het voorheen nog knelde met de dagmarkt, daar was er nu voor gekozen om de boekenmarkt als een slinger door verschillende straten in de binnenstad te laten lopen tussen Salverdaplein en het plein bij theater Junushoff. En gezellig was het. Een mooie, economisch toegevoegde waarde vormden de volle terrassen. Binnenstadsmanager Robert Frijlink van de Stichting Ondernemersfonds Wageningen (SOW) staat dit jaar met hulp van de bibliotheek voor de eerste keer voor de organisatie van de boekenmarkt: “Veertig kramen bij Junushoff en nog zestig in een slinger door de straten van het centrum, hoe mooi wil je het hebben? Deze maat is voor Wageningen erg mooi, groter hoeft het van ons niet”. 

Thema

Misschien toch een boekenmarkt rond een thema? Hoe zit het met zijn lezen? Frijlink: “Dat doe ik helaas te weinig, geef ik toe. Ik ga dan voor makkelijk verslindbare boeken. Ja, ik zou het meer moeten doen”. Bep Hoksbergen staat in de kraam van Terre des Hommes: “Wij krijgen hier wekelijks zoveel boeken binnen! Steeds wel zes grote dozen vol, van alles wat. Ook handelaren en mensen van buiten de stad komen hier kopen”. Monique van Dun van Terre des Hommes: “Misschien komt het wel door de lockdown en corona: wij merken echt dat er steeds meer belangstelling voor boeken is bij ons”. Mieke van Hooft vindt de boekenmarkt een gezellig verschijnsel: “Lezen is heel belangrijk voor mij. Boeken en lezen staan voor mij in hetzelfde rijtje van eten en drinken. Boeken vormen een open deur naar een andere wereld, daar waar je wilt zijn. Het maakt je rijker, het vergroot je fantasie. Ieder ‘kind van vroeger’ herinnert zich nog wel dat ene boek, dat voorgelezen werd”. Ze vervolgt: “De ontlezing, die al jaren aan de gang is, vreselijk. Er is iets anders voor teruggekomen. Men is nu druk met zijn beeldschermpjes en men is drukdrukdruk. Neem toch de tijd om je te verdiepen in een boek, het doet iets met je, het verrijkt je”. Dat is ook de mening van Bas de Groot: “Ik kom hier speciaal voor naar Wageningen. Een boek is een verrijking. Heerlijk om hier rond te struinen en boeken uit je jeugd terug te zien, evenals boeken over dingen waar je nu mee bezig bent. Een mooi sociaal geheel zo’n markt”. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie