Tanja Romero en Suly Mutsaers: "Wij geloven in een stad waarin iedereen erbij hoort".
Tanja Romero en Suly Mutsaers: "Wij geloven in een stad waarin iedereen erbij hoort". Jan Boer

‘Alles op basis van respect’

28 februari 2023 om 14:40 Overig

WAGENINGEN Dat lijkt niet alleen logisch, maar het is belangrijk een uitgangspunt van het Buddy to Buddy-project, waar men ook in Wageningen zeer gedreven mee werkt. Tanja Romero en Suly Mutsaers zijn twee van de aanjagers van dit lokale gebeuren. 

De filosofie van het project: “Leer je nieuwe stadsgenoten kennen. Wij koppelen oude en nieuwe Nederlanders aan elkaar. Waarom? Omdat wij geloven in een stad waarin iedereen erbij hoort. Het is tijd om elkaar te leren kenne . Hierdoor worden nieuwe Nederlanders wegwijs gemaakt in onze stad en leren inwoners van Wageningen wie hun nieuwe stadsgenoten zijn”. Wageningers en nieuwe Wageningers van buitenlandse afkomst trekken met elkaar op om elkanders cultuur en de verschillen daarin te leren kennen en begrijpen. Suly is er de nieuwe projectleider: “Ik bemoei me met de vormgeving van het programma, doe de verslaglegging en ben betrokken bij werving en plannen maken. Er is veel werk te doen, waar anderen baat bij hebben”. Mutsaers komt uit Wageningen en heeft hier gestudeerd: “Daarbij ontstond de behoefte om met mensen aan de slag te gaan, iets met een maatschappelijke impact te doen. Werken met nieuwkomers, met vluchtelingen. Dat wilde ik graag. Daar ben ik in juli mee begonnen”. Inmiddels heeft hij twee rondes van het project meegemaakt, rondes waarin een nieuwkomer wordt gekoppeld aan een ander, die Wageningen beter kent. Het Wageningse buddy to buddy-project loopt goed. Nieuwkomers worden op basis van gelijkwaardigheid een afgebakende periode begeleid door een buddy, zodat men op een vanzelfsprekende manier wat meer geïntegreerd wordt in de Wageningse samenleving. Tanja Romero is al wat langer betrokken bij het project. Ze doet het met veel enthousiasme: “Het loopt hier geweldig goed! Ook wel logisch eigenlijk, want Wageningen is een zeldzaam multiculturele stad. Daar hebben we veel baat bij de universiteit, want daar kennen we veel betrokken studenten”.
Door de coronaperiode heeft het buddy to buddy-project stilgelegen. Nu is het opnieuw opgestart. Tanja: “We hadden drie rondes per jaar, waarin we steeds koppels van twee mensen vormden, nu hebben we er vier rondes, die elkaar een beetje overlappen, zodat alles vanzelf verder gaat”. Bij Thuis Wageningen worden op maandagavonden huiskamerbijeenkomsten georganiseerd. Onlangs is de eerste ronde van de buddy’s gestart. “De buddy’s worden ‘gematcht’ op basis van hobby’s en voorkeuren. Het geeft je het gevoel, dat je er niet alleen voor staat. Elke nieuwe ronde begint met een gezellig feest. De volgende rondes starten in mei, september en november. Wij zijn nog op zoek naar vrijwilligers, die ons willen ondersteunen met pr en sociale media, maar ook met het organiseren van activiteiten als muziek en sport zo af en toe in het jaar. Als je meedoet als buddy dan doe je eigenlijk ook aan zelfontwikkeling”, aldus Suly Mutsaers. Voor info: kijk op www.welkominwageningen.nl. Buddy to Buddy is op zoek naar Wageningse vrijwilligers, die als buddy willen helpen. Aanmelden: wageningen@buddytobuddy.nl.

advertentie
advertentie