Grete Koens (links) met 'haar' atleten, Maureen Koster, Diane van Es, Tony van Diepen (vlnr) in het Olympisch Stadion in München.
Grete Koens (links) met 'haar' atleten, Maureen Koster, Diane van Es, Tony van Diepen (vlnr) in het Olympisch Stadion in München. Collectie Grete Koens

‘We trainen vaak in het Binnenveld’

16 maart 2023 om 08:38 Overig

WAGENINGEN De EK-Indoor atletiek in Istanbul zijn voor Nederland een groot succes geworden. Goud was er onder andere voor Femke Bol op de 400 meter en hoogspringer Douwe Amels en zorgden met hun gouden medailles voor aansprekende atletieksuccessen. Maar ook ‘Wageningse en Doorwerthse’ atleten presteerden er prima. Allemaal uit ‘de stal’ van trainster Grete Koens, inwoonster van Wageningen.

Net terug uit Istanboel en na de ochtendtraining met haar atleten in het Wageningse Binnenveld heeft ze nog ‘een gaatje’ in haar drukke agenda om terug te blikken op haar eigen carrière als atlete, de overstap naar het trainen van atleten, eerst als bondscoach, maar inmiddels als trainster van haar eigen team. ,,Ik heb ruim 17 jaar met heel veel plezier als bondscoach voor de Atletiekunie gewerkt. Ik gaf training aan talenten en topsporters in een fulltime programma op Papendal. Daarnaast heb ik sporters begeleid op diverse trainingsstages en toernooien. Van jeugdtoernooien tot en met de Olympische Spelen, echt over de hele wereld. Inmiddels volg ik een ander traject, ik was een beetje klaar met de Atletiek Unie, er was geen match meer. Nu sta ik op eigen benen en heb een groep topatleten onder mijn hoede die ‘het Vallei Running Team’ vormen. Koens gaat echter wat bescheiden voorbij aan haar eigen carrière. ,,Ik was redelijk succesvol op de middellange en lange afstand, van 800 meter tot en met de 10 kilometer. Ik heb alles uit mijn carrière gehaald wat erin zat, met onder andere een Nationale titel op de cross. Ik kijk dan ook met plezier terug op deze periode. Ik heb er veel van geleerd. De kennis en ervaring uit mijn topsportleven heb ik goed kunnen gebruiken bij mijn ontwikkeling als coach.”

Trainen doet ze met haar atleten niet meer op Papendal, maar in Wageningen en omgeving, met op de baan de accommodatie van Climax Ede als ‘thuisbasis’. ,,Ede was de mooiste optie om ons verder te ontwikkelen, met dank ook aan Sportservice Ede. Zij zijn heel coöperatief geweest door ons aan een mooie krachtruimte te helpen. Ook trainen we nog altijd in de bossen in de omgeving, ook vaak in het Binnenveld. Voor de atleten is dat prima te doen, ze wonen eigenlijk allemaal rondom de diverse locaties. In Wageningen wonen Bram Anderiessen (1500 meter) en Benjamin de Haan (5 en 10 km), beiden zijn meervoudig Nederlands kampioen. In Doorwerth wonen Olympiër Bart van Nunen (marathon en Olympiër), Diana van Es, zij liep met 30.29 minuten onlangs nog een wereldtijd op de 10 kilometer en Bart van Nunen een 800 meter loper. Koens werkt nu met haar eigen ‘kernwaarden’. ,,Ik vind transparantie belangrijk, dus dat je laat zien wat je doet en waarom je dat doet. Al mijn trainingen bijvoorbeeld, staan op Instagram. Er is volledige openheid tussen mij en de sporters. Ook ben ik heel erg van de autonomie, de zelfredzaamheid. Zo probeer ik ook mijn sporters op te leiden, ‘gewoon’ eigenaar worden van hun eigen carrière. We willen een stichting worden, zodat we meer met sponsoring kunnen gaan doen. Samen gaan we dan vol voor ons volgende droomdoel: de Olympische Spelen in Parijs.”

Dick Martens
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie