Cees Mobach (links) en Bert van Dorsten:
Cees Mobach (links) en Bert van Dorsten: "Muziek voedt ons allemaal. Het is een eeuwig raadsel wat muziek met je doet. ". Jan Boer

Mobach: ‘Muziek en Emotie’

13 april 2023 om 22:32 Overig

WAGENINGEN Op donderdagavond 20 april vertelt muziekdocent Cees Mobach (20u) bij de Vrijmetselaars over Muziek en Emotie in het gebouw van de loge De Rechte Verhouding in de Niemeijerstraat 4. Toegang na aanmelding is gratis.

Jan Boer

Bert van Dorsten van de vrijmetselaars: “Muziek is in staat om te beroeren, te troosten, maar ook om te manipuleren, heel bijzonder! Waar komt dit vandaan? Componisten lijken moderne magiërs. Hoe maakt goeie muziek ons gelukkiger?” Deze Open Avond is voor iedereen, die eens wil meemaken hoe vrijmetselaars werken en waar ze voor staan. 

SOMBERE TIJDEN Van Dorsten: “Wij willen graag bijdragen aan het publieke debat in deze toch wat sombere tijden. Ook de wereld is een soort compositie. Alles wat hoop geeft moet je mobiliseren. Hierin past de muziek naadloos. Zodoende kwamen wij bij Cees Mobach terecht. Muziek voedt ons allemaal, je kunt er niet omheen, het kan zelfs genezen. Het is een eeuwig raadsel wat muziek met je doet. 

Aan muziek kun je niet ontsnappen”. Cees Mobach vindt het verzoek van de vrijmetselaars een moeilijke: “Het zou moeten gaan over troost en muziek. Hoe sta je daarin? Troost is in de basis opbeurend bij verdriet en leed. Ik verbreed het naar emotie in de muziek”.

RACHMANINOFF Zo laat hij bijvoorbeeld korte fragmenten voorbij komen van Sergej Rachmaninoff: “Hoe gaat deze componist om met emotie in de muziek? Hij heeft een enorme rugzak vol gevoel in zijn muziek gestopt. Daarvan lopen de koude rillingen over je rug! Muziek roept emotie op, die niet onder woorden te brengen is, maar die bij iedereen toch anders is. Muziek zit tussen woorden in”. Mobach vraagt zich af hoe ontroering bij mensen op dezelfde plek ontstaat: “Wat gebeurt er in je brein?” Hij zal ingaan op vragen vanuit het publiek. Hij ondersteunt zijn lezing met korte beeld- en geluidfragmenten. Ook wordt er wetenschappelijk onderzoek bijgehaald. Muziek speelt een rol in het leven van iedereen. Dat geldt voor de hele samenleving. In zijn verhaal komt ook de oude jazz voorbi, evenals Stevie Wonder, Rachmaninoff, Bach en Chopin. Bert van Dorsten: “Ik hoop dat men na afloop ervaren heeft, dat harmonie zoals in de muziek, een heel reële werkelijkheid is, waar we allemaal recht op hebben in de moeilijke tijd waarin we nu leven. Muziek inspireert”.

AANMELDEN Iedereen is welkom. Graag aanmelden bij: secretaris.loge250@vrijmetselarij.nl. De vrijmetselaars onderzoeken hoe ze in de wereld passen en de wereld in hen. Mocht dit je aanspreken, kom dan eens langs op de Open Avonden, die in de agenda zijn gezet of stuur een berichtje naar de secretaris Bram: secretaris.loge250@vrijmetselarij.nl; tel: 0317769077. Logegebouw Niemeijerstraat 4, 6701 CP Wageningen. 

Kom je met de auto dan kun je alleen terecht op parkeerplaatsen, niet langs de weg in het Emmapark.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie