In Speeltuin Tuindorp hangt nu een communicatiebord, die kinderen helpt om elkaar beter te begrijpen en te helpen.
In Speeltuin Tuindorp hangt nu een communicatiebord, die kinderen helpt om elkaar beter te begrijpen en te helpen. Jan Boer

Samen spelen met handicap

25 april 2023 om 21:37 Overig

WAGENINGEN Onlangs was er een bijzondere activiteit in Speeltuin Tuindorp aan de Floralaan. Dat was het samenspeeluitje, een activiteit waar kinderen met en zonder een handicap bij elkaar gebracht werden.

In de speeltuin waren diverse samenspeelactiviteiten zoals reuzebellenblaas, hutten bouwen, rolstoel rijden en voorlezen. De activiteiten werden begeleid door vrijwilligers. Verder was er een handicap-loket: kinderen, die dat aandurfden, konden met rolstoel/blinddoek/oordop meedoen aan de activiteiten en op die manier beleven hoe het is om te spelen en te ervaren wat het is om met een handicap te moeten leven. Als voorbereiding op dit samenspeeluitje hebben vijf basisschoolgroepen een zogenaamde ‘voorpret-les’ gehad. Kinderen, die deze les hebben gevolgd, mogen zich ‘samenspeelmaatje’ noemen. Om het voor kinderen gemakkelijker te maken, werd er in Tuindorp een ‘communicatiebord’ onthuld. Dit bord helpt kinderen, die niet (goed) kunnen praten, of die een andere taal spreken, met anderen te communiceren, wat snel leidt tot begrip en samenspel. Orthopedagoog Maartje Radstaake is voorzitter van ISAAC-NF, de Nederlands-Vlaamse organisatie, die op diverse manieren middelen en manieren van communicatie heeft ontwikkeld om de gesproken taal te ondersteunen bij mensen, die daar veel moeite mee hebben of die niet kunnen praten. Maartje Radstaake: “Daar past het communicatiebord met zijn pictogrammen goed bij. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om het gebruik van losse pictogrammen, gebaren en voorwerpen. Alles om de communicatie met elkaar te versterken. Fijn, dat Speeltuin Tuindorp hier volop in meegaat!” Het Wheelchair Skills Team was aanwezig om aan te geven dat het voor kinderen in een rolstoel uitstekend mogelijk is om -geholpen door een ander- volop te genieten van wat er in de speeltuin te beleven valt. André Weijman, zelf rolstoeler na een ernstig verkeersongeval, is basisschoolklassen binnengegaan om kinderen te laten ervaren wat het is om met een rolstoel te moeten leven: “Het Wheelchair Skills Team wil af van vastgeroeste gedachten over rolstoelgebruikers. Wij denken dat het anders kan en moet. We zijn allemaal gelijkwaardig. Door de initiatiefnemer van deze bijzondere dag, Ilse van der Put van Speeltuin Tuindorp, werd ik enthousiast over deze aanpak en bood ik aan om mee te doen. Ja, ik doe dit graag, want er is op dit vlak nog veel te winnen”. Ilse ziet mogelijkheden voor de samenspeelactiviteiten van kinderen met en zonder handicap: “We merken, dat 85 procent van de kinderen uit het speciaal onderwijs geen vriendjes in de eigen wijk hebben. Kinderen met en zonder handicap ontmoeten elkaar ook amper. Door de les op school leren we kinderen geen ‘nee’ te zeggen tegen een gehandicapt kind om met elkaar te spelen. Zeg ‘ja’ en help elkaar, speel samen en wel zo veel mogelijk! Tijdens de les mocht iedereen in een rolstoel zitten, ervaar wat de ander meemaakt”.

advertentie
advertentie