Afbeelding
Jorrit Lousberg

Marie Scott (96) ontsteekt het Nationaal Bevrijdingsvuur

5 mei 2023 om 07:54 Overig

Wageningen Op het 5 Mei Plein in Wageningen is om 00.00 uur het Nationaal Bevrijdingsvuur ontstoken. In het NOS-programma ‘Vuur van de Vrijheid’ werd een brug gemaakt van herdenken op 4 mei naar vrijheid koesteren op 5 mei. Met voordrachten en optredens van o.a. Joost Prinsen, Berget Lewis, Maarten Heijmans en HAEVN werd stil gestaan bij vrede en veiligheid. De Britse WOII-veteraan Marie Scott (96) ontstak als eerste vrouwelijke veteraan samen Floor Vermeulen (burgemeester Wageningen) het Bevrijdingsvuur. Marie Scott werkte als verbindingsmedewerker in de ondergrondse tunnels van Portsmouth tijdens D-Day. In de nacht van 4 op 5 mei brengen 1.700 hardlopers in groepen het vuur naar 88 gemeentes verspreid door heel Nederland.


4 Mei stond in het teken van herdenken, met allereerst de Stille Tocht door Wageningen en de kranslegging bij het Monument voor de Gevallenen,
georganiseerd door de 4Mei werkgroep. Hierna vond er een vrij toegankelijk Herdenkingsconcert: ‘Klanken van Medemenselijkheid’ plaats op MainStage van het Bevrijdingsfestival. Tijdens het concert vertelde columniste Natascha van Wezel het verhaal van haar grootouders die met moed, bluf en doorzettingsvermogen de oorlog overleefden. En, niet in de laatste plaats, doordat onbekenden haar grootouders op belangrijke momenten durfden te helpen zonder eigenbelang.

Deze volstrekt onbekenden speelden een sleutelrol voor hun vrede, vrijheid en veiligheid. Met medemenselijkheid een nieuwe generatie veiligstellen. Het verhaal van Columniste Natascha van Weezel werd muzikaal ingekleurd door de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso met zang van Sergeant-Majoor van de Luchtmobiele Brigade, Dennis Kroon (o.a. bekend van The Voice of Holland). De presentatie was in handen van Amara Onwuka.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
4 May 2023 - 23:23:01: Wageningen 4 en 5 mei

Photo credit: Jorrit Lousberg/Light at Work Photography
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie