Thomas Beerdsen wist met de zwarte stukken concurrent Erik van den Doel te verslaan.
Thomas Beerdsen wist met de zwarte stukken concurrent Erik van den Doel te verslaan.

Beerdsen sterkste schaker

8 mei 2023 om 17:16 Overig

WAGENINGEN Sportcentrum De Bongerd was op Bevrijdingsdag een oase van rust in een drukke stad. De 170 deelnemers aan de 73e editie van het Bevrijdingsschaaktoernooi zaten daar geconcentreerd achter de borden.
 

Het toernooi werd gewonnen door de 24-jarige Thomas Beerdsen uit Apeldoorn. Hij is de laatste tijd uitstekend in vorm, werd met zijn club Apeldoorn landskampioen en mag zich binnenkort zelfs grootmeester noemen. In Wageningen won hij zes partijen en moest alleen Eline Roebers remise toestaan. Nico Zwirs uit Apeldoorn en de Oekraïense Inna Gaponenko werden gedeeld tweede met 5½ uit 7.

Volgens Beerdsen was zijn overwinning tegen de op papier sterkere Erik van den Doel in de zesde ronde cruciaal. “Hij moest risico nemen, want hij had al twee remises gemaakt en stond een halfje achter op mij. Door de druk maakte hij een blunder en gaf een stuk weg.” In de laatste ronde won Beerdsen van Chiel van Oosterom, die desondanks met 5 uit 7 gedeeld vierde en daarmee beste Wageninger werd.

De B-groep was een prooi voor de 15-jarige Mika Kleibeuker uit Utrecht en Arnout Karssenberg uit Arnhem. Beiden scoorden 6 uit 7. Beste Wageninger werd Harry Verhoef, hij behaalde 4 uit 7. In de C-groep was Stan Jacobs van SV Tornado uit Druten ongenaakbaar, hij won al zijn zeven partijen. Serhii Suldin en Leen Vegter waren in deze groep de beste Wageningers. Zij scoorden 4½ uit 7.
Toernooidirecteur Robin van Leerdam was na afloop een tevreden man: “Het was weer een geslaagd toernooi zonder een enkele wanklank. We hadden met 170 deelnemers een prachtige opkomst die groter was dan we de afgelopen jaren gewend waren. En met Thomas Beerdsen hadden we een mooie winnaar. Wat opviel is dat de C-groep het grootste was met een flink aantal beginnende schakers en huisschakers. Prachtig om te zien. Het bewijst dat de schaaksport in het algemeen en ons toernooi in het bijzonder leeft. We gaan dus met vol vertrouwen op weg naar de 75e editie van ons toernooi dat een van de oudste en grootste eendagstoernooien van het land is.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie