De musical 'Fiddler on the roof' stond al jaren op het verlanglijstje vn Sempre Sereno.
De musical 'Fiddler on the roof' stond al jaren op het verlanglijstje vn Sempre Sereno. Eigen foto

Musical ‘Fiddler on the Roof’

12 mei 2023 om 09:33 Overig

WAGENINGEN - De musical staat ook bekend als Anatevka, Drieëndertig man sterk en met een zeventien-koppig orkest speelt men in de grote zaal. 

Fiddler on the Roof is een musical, die voor het eerst werd uitgevoerd in 1964. Het verhaal werd geschreven door de Amerikaanse toneelschrijver Joseph Stein, die zich baseerde op de Jiddische roman Tevye en zijn dochters (of Tevje de Melkboer en andere verhalen) uit 1894 van de Russisch-Joodse schrijver Sjolem Alejchem. De muziek werd geschreven door Jerry Bock op tekst van Sheldon Harnick. 

‘Fiddler on the Roof’ vertelt het verhaal van de Joodse melkboer Tevye, zijn gezin en de andere bewoners van het Russische dorpje Anatevka. Een dorpje, waar al eeuwenlang wordt vastgehouden aan regels, gebruiken en… tradities. Tijdens het stuk volgen we Tevye, terwijl hij te maken krijgt met verschillende situaties en daarbij horende keuzes. Keuzes die hem doen breken met de voor hem en Anatevka zo belangrijke tradities. Tevye’s drie oudste dochters zijn op huwbare leeftijd en zullen, zoals de traditie het wil, door Yente, de koppelaar van het dorp, aan een passende man worden uitgehuwelijkt. Echter blijkt dat zij, ieder voor zich, andere keuzes maken. Ondertussen krijgt het dorp te maken met invloeden van buitenaf: de Russische tsaar krijgt steeds meer grip op de Joodse gemeenschap en aanhangers van andere religies en culturen doen hun intrede. Hierdoor wordt de rust in het ooit zo vreedzame Anatevka verstoord. Wat zal dit betekenen voor Tevye en zijn familie? Leontine van de Pol, Anita van der Vorst en Jan-Willem Hendriksen staan in Junushoff op het podium. “Ik mocht als kind met mijn ouders mee, die toen ook al in ‘Fiddler on the Roof’ meespeelden. Ik kreeg daar als kind een klein rolletje, zo mooi! Nu ben ik er dus heel graag bij!” vertelt Anita. 

‘Fiddler on the Roof’ stond al jaren op het verlanglijstje van Sempre Sereno. Jan-Willem Hendriksen: “Wij vallen niet graag in herhaling, maar voor dit stuk gaat alles aan de kant! Het is een prachtig stuk en zó bekend!” De musical speelt zich af in oude tijden, maar is wel in een modern jasje gestoken: “Qua gevoel ziet het er wat eigentijds uit, heel herkenbaar met melkboer Tevje en zijn mopperende dochters. Ze worden allemaal uit hun dorp verjaagd, ja, het is helaas weer actueel. Het stuk wordt met veel energie gebracht”, zegt Anita van de Vorst. Het was toen een onrustige tijd. 

“Er is overal oorlog om de mensen heen, ze worden gedwongen om allemaal hun biezen te pakken. Het begint allemaal bruisend, maar verderop komen de emoties en staat het verhaal in teken van afscheid”, verduidelijkt Leontine van de Pol. Het verhaal ontroert, maar er zit ook veel humor in. Paul Verhagen geeft op een sterke manier inhoud aan zijn rol van Tevje, de melkboer. De musical staat onder leiding van Sam Janssen (regisseur), Richard FitzHugh (muzikaal leider) en Floor Bokkes (choreografie). Kaartverkoop via www.sempresereno.nl of 0317-420460.

Jan Boer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie