Generaal Paul Hoefsloot plaatst de eerste anjer bij Hotel De Wereld.
Generaal Paul Hoefsloot plaatst de eerste anjer bij Hotel De Wereld. Kees Stap

Elke middag een verse anjer

4 juli 2023 om 22:25 Overig

WAGENINGEN Naast de ingang van Hotel De Wereld zit al een jaar een zwarte steen met daarin een holte. Sinds afgelopen donderdag is duidelijk waar deze sculptuur voor dient. Het is een Anjermonument. Elke middag om 15.00 uur wordt een nieuwe anjer in de holte gestoken. Donderdag plaatste generaal Paul Hoefsloot, directeur van het Veteraneninstituut, na een kleine ceremonie de eerste anjer.

Door Kees Stap

Het monument is bedacht door kunstenaar Robbert Kamphuis. “Nadat Prins Bernhard in 2004 overleed kwam er een plaquette op de gevel van Hotel De Wereld. Daarop staat de prins heldhaftig saluerend met een anjer op zijn revers. En een tekstregel over strijd voor vrede en vrijheid. Dat leek mij een gemiste kans. Heldenverering is er al genoeg en die leidt nu precies zelden tot vrede en vrijheid. Daarom bedacht ik een klein monumentje met een levende witte anjer. Niet meteen om Bernhard te gedenken, maar wel om de kwetsbaarheid van een bloem symbool te maken van de kwetsbaarheid vrede en vrijheid. De anjer is een tere bloem, blootgesteld aan weer, wind en mens. Als symbool van de kwetsbaarheid van vrede en vrijheid. En als door die kwetsbaarheid de anjer het verliest van de harde wereld, dan wordt er de volgende dag een nieuwe ingestoken. Net zoals we voor vrede en vrijheid elke dag opnieuw ons best moeten doen.”

Wie langs Hotel De Wereld loopt kan voortaan kijken of de anjer nog in de holte zit. “Want het kan zijn dat hij door iemand is meegenomen”, aldus Robbert Kamphuis. “Misschien uit balorigheid, maar je mag hem ook meenemen als je met iemand iets goed te maken hebt. Bijvoorbeeld als je ruzie hebt gemaakt met je vrouw. Maar veel beter is natuurlijk om helemaal geen ruzie te maken.”

De witte anjer is ook het symbool van veteranen. Daarom is het de bedoeling dat de anjer elke dag ververst wordt door een veteraan. Maar iedereen die zich met woord of daad, hoe klein ook, inzet voor vrede en vrijheid is welkom om de anjer te verversen. Meer weten of zelf een keer de anjer verversen? Kijk dan op www.hotel-dewereld.nl/anjermonument.

Kees Stap
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie