Wim Voermans, hoogleraar Staats- en bestuursrecht bij de Afdeling staats- en bestuursrecht van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden.
Wim Voermans, hoogleraar Staats- en bestuursrecht bij de Afdeling staats- en bestuursrecht van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden. Roger Cremers/Lumen

Opening cursusjaar Volksuniversiteit

6 september 2023 om 11:45 Overig

WAGENINGEN Leids hoogleraar staats- en bestuursrecht en schrijver Wim Voermans opent het cursusjaar 23/24 van de Volksuniversiteit met een actuele presentatie over de Grondwet, die al 175 jaar de basis vormt onder het bestuur van Nederland. In deze politiek woelige tijd van transitie op vele vlakken is deze wet enorm belangrijk. Ze wordt te pas en te onpas aangehaald, maar wat staat er nu precies in? Het ziet ernaar uit dat na de verkiezingen er kamerbreed een grote wisseling van politici zal zijn. Voorkomen moet worden dat er naast minder politieke ervaring, ook een tekort ontstaat aan kennis van de wetten bij de Kamerleden. Wim Voermans is regelmatig te gast in talkshows van Buitenhof tot Op1 om vragen daarover te beantwoorden. Hij heeft de gave om dat helder, gepassioneerd en met humor te doen. Voor Voermans vormt de grondwet voor burgers een bron van vertrouwen, continuïteit en vooral van rechtsbescherming. Dit is de gelegenheid om hem persoonlijk te ontmoeten en vragen te stellen. Dit jaar vindt de Openingslezing plaats in Bennekom. De Volksuniversiteit heeft een regionale functie. Er worden veel locaties gebruikt, verspreid over de regio Wageningen, Bennekom en Ede. Zo worden er sinds vorig jaar ook cursussen gegeven in Wijkcentrum de Kolk in Ede. Het gevarieerde jaarprogramma bestaat uit meer dan 100 activiteiten. De prijs wordt laag gehouden, zodat deelname bereikbaar is voor velen. De talen zijn jaarlijks erg populair. Dertien talen op meerdere niveaus, inclusief gebarentaal. De Volksuniversiteit wil in alle categorieën van het programma inspelen op de actualiteit. Daarom zijn er onderwerpen zoals Dierethiek en veehouderij, het groteske slavernijverleden van de V.S., Kunstmatige Intelligentie en een kritische blik op de voedselindustrie. Maar ook de culturele, creatieve en praktische onderwerpen hebben veel interessant nieuws te bieden voor jong en oud. Leer kijken naar kunst en luisteren naar muziek. De Museumkring bezoekt vier landelijke tentoonstellingen. Bezoek de opera of de Fado-avond. Het programma heeft dit jaar een aantal bijzondere onderwerpen voor jonge ouders en grootouders. Ga op denkavontuur (filosoferen) met kinderen of ontdek hoe u van uw kind een makkelijke eter maakt. Bij de creatieve vakken zijn Japanse werkvormen als Ikabana een nieuwe uitdaging naast fotografie en schilderen. Voor schrijvers in spé zijn er inspirerende workshops. Er valt ook veel te ontwerpen, zowel interieurs als tuinen. Voor praktische vaardigheden kan men terecht bij elektra aanleggen, fietsen afstellen of desembrood bakken. De liefhebbers van wetenschap kunnen hun hart ophalen bij astronomie of het leven van Von Humboldt. Er staat ook een excursie op het programma waar deelnemers een unieke kans krijgen om achter de schermen te kijken bij het Instituut voor Beeld en Geluid.

De openingslezing ‘Onze Constitutie’ vindt plaats op 20 september van 20.00 tot 22.00 uur in De Ontmoeting aan de Emmalaan 1 in Bennekom. Inschrijven kan via www.volksuniversiteitwageningen.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie