De drie filmmakers in de Binnenveldse Hooilanden.
De drie filmmakers in de Binnenveldse Hooilanden.

Een mooi verhaal van hoop

13 november 2023 om 20:10 Overig

REGIO Melchert Meijer zu Schlochtern reisde de afgelopen jaren de halve wereld over voor zijn natuurdocumentaires. Bijvoorbeeld Senegal, Frans Guyana en IJsland. Voor zijn nieuwste film ‘Hooiland’ zocht hij het dichterbij. De Binnenveldse Hooilanden zijn voor de Wageninger bijna zijn achtertuin. Samen met Edenaar Luc Enting en Harald van der Sanden heeft hij de ontwikkelingen in dit nieuwe natuurgebied vijf jaar lang gevolgd. 

Het Binnenveld is een landbouwgebied tussen Wageningen, Ede, Veenendaal en Rhenen waarvan grote delen sinds 2018 opnieuw zijn ingericht als natuurgebied. Het was ooit het meest bloem- en vlinderrijke gebied van Nederland. Maar door de modernisering van de landbouw veranderden de weilanden in grote grasvlakten met weinig biodiversiteit. Door een bijzondere samenwerking van boeren, particulieren, Staatsbosbeheer en overheden is een plan ontstaan voor het terugbrengen van de bijzondere oorspronkelijke hooilanden. In de periode 2018-2022 is de stikstofrijke toplaag van een flink stuk grasland afgegraven. Ook is een deel van de oorspronkelijke Kromme Eem hersteld. Zo is een aaneengesloten natuurgebied ontstaan van meer dan 500 hectare. De natuur krijgt daarin de kans om opnieuw te beginnen.
 

Dat gegeven fascineerde Melchert. “Ik ben opgeleid als ecoloog. Ik was nieuwsgierig of dit project van natuurverandering ging slagen. Van Mooi Binnenveld kreeg ik toestemming om te gaan filmen. Al snel hoorde ik van hen dat Edenaar Luc Enting, bekend van films als ‘Wild’, ook interesse had in het gebied. We besloten om samen met hem en zijn editor Harald te gaan werken.”

Vijf jaar later is de film klaar. De film begint met een historische terugblik. Aan het woord komt een 97-jarige voormalige boerenknecht die in de oorlog nog met de zeis de hooilanden heeft gemaaid. Hij vertelt hoe ongerept en mooi het gebied 80 jaar geleden was. Ecoloog Patrick Jansen laat zien hoe het gebied tegenwoordig wordt beheerd en welke resultaten dat oplevert. En Lodewijk Pool, een lokale biologische melkveehouder, geeft zijn visie op de Binnenveldse Hooilanden waar hij zelf een stuk van beheert. De film laat zien hoe een kale afgegraven vlakte in een paar jaar kan veranderen in een botanische schatkamer vol leven. “Het toont de veerkracht van de natuur en is daarmee een verhaal van hoop’, zegt Melchert. “Fascinerend om te zien hoe je met de juiste omstandigheden, kunt zorgen dat allerlei dieren, bloemen en insecten weer terugkeren in het hooiland. Na een paar jaar zien we bijvoorbeeld al weer orchideeën en broedende wulpen.”

Hooiland duurt 50 minuten en gaat zondag 19 november in première in het Heerenstraat Theater in Wageningen. Op zondag 14 januari wordt de film door BNNVARA om 19.25 uur ook uitgezonden op NPO2.

wwww.hooilanddefilm.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie