Darya Tkachenko ontvangt van Ton Sijbrands het eerste exemplaar van zijn boek 'Mijn Hollands Universum.
Darya Tkachenko ontvangt van Ton Sijbrands het eerste exemplaar van zijn boek 'Mijn Hollands Universum. Dick Martens

Smullen van Ton Sijbrands bij WSDV

14 november 2023 om 21:00 Overig

WAGENINGEN Ton Sijbrands presenteerde zaterdag in het clubgebouw van de Wageningse topdamclub WSDV, ‘De Doorbraak’, het eerste lijvige deel van zijn ‘dam- automonografie’ zoals de 73-jarige oud-wereldkampioen het zelf noemt. Een maar liefst 584 pagina’s dik boekwerk boordevol partijen, analyses, verhalen en anekdotes. Mede daardoor is het voor iedereen de moeite waard de inhoud tot zich te nemen.

Het was aan vice-wereldkampioene en nationaal titelhoudster en speelster van WSDV, Darya Tkachenko, de eer het eerste exemplaar van ‘Mijn Hollands Universum’ in ontvangst te mogen nemen. Darya wordt evenals de Wageningse damtopper, Jan Groenendijk,  door ‘de Maestro uit Muiden’ getraind. ,,Het is de bedoeling dat er nog zeven delen gaan volgen”, aldus Sijbrands. ,,De analyses voor de delen 2 tot en met 4 zijn al klaar.”

De levende damlegende, al betiteld als ‘de grootste liefhebber van het spel’, getuigt daarvan in dit boek waarin hij ook terugblikt op hoogte- en dieptepunten uit zijn rijke en veelbewogen, bij vlagen dramatische, carrière. De Johan Cruijff van de damsport trakteerde zijn toehoorders, onder wie bondsvoorzitter Frans de Jonge (‘Ik hoor alleen maar lovende verhalen over dit boek’), op schitterende staaltjes techniek en toverde de mooiste varianten op het demonstratiebord. Tussendoor diepte Sijbrands de ene na de andere sappige anekdote op uit zijn fenomenale geheugen. Zoals bijvoorbeeld de keren dat hij tijdens het analyseren weer eens werd gecorrigeerd door zijn digitale hulpmiddelen en hij verbolgen zijn computer toebeet: ‘schrijf jij dit boek of doe ik dat!’ Het leidde tot de nodige hilariteit in de zaal. Tot slot nam Sijbrands ruimschoots de tijd om zijn boeken te signeren, veelal met een mooie persoonlijke noot. 

Het met meer dan 1050 diagrammen en een dertigtal foto’s of illustraties gelardeerd boek kan à raison van 39,95 euro (excl. 5,85 verzendkosten) besteld worden via de website www.tonsijbrands.nl

Dick Martens
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie