Afbeelding
Foto door Karolina Grabowska via Pexels

Is het slecht om altijd sokken te dragen?

10 november 2021 om 12:55 Partnercontent

Sommige mensen denken dat elke dag sokken dragen erg slecht kan zijn voor je voeten, waardoor ze gaan stinken en je gezondheidsproblemen krijgt. Het argument hierachter is dat je voeten moeten ademen, en als ze dat niet doen omdat ze de hele tijd bedekt zijn met dames of heren sokken, ze schimmel zullen krijgen. Experts denken dat dit gerucht afkomstig kan zijn van de realiteit dat kwalen, zoals voetschimmel, serieus gedijen in warme, vochtige omgevingen, die kunnen ontstaan wanneer je voeten urenlang ronddwalen in sokken en schoenen die doordrenkt zijn met zweet. Of het daadwerkelijk slecht is om elke dag sokken te dragen, lees je hieronder.

Zolang je niet elke dag hetzelfde paar Falke sokken draagt zonder ze tussendoor te wassen, hoef je je echt geen zorgen te maken. Ongeacht de stof, ongeacht de stijl, het dagelijks dragen van verse sokken is echt niet slecht voor je voeten of tenen. Sterker nog, er zijn veel voordelen! Het is dus eigenlijk heel heilzaam om schone, absorberende sokken bij je schoenen te dragen. Wanneer vocht door je sokken van je voeten wordt afgevoerd, minimaliseert dit de kans dat je niet alleen een schimmelinfectie krijgt, maar helpt het je ook om blaren te voorkomen.

Onderzoek naar de effecten van het dragen van sokken tijdens het lopen heeft aangetoond dat sokken helpen bij het dempen van je stappen, waardoor de wrijving die optreedt wanneer je voeten tegen je schoenen wrijven, wordt beperkt. Minder wrijven betekent minder kans om je voeten open te snijden en naar huis te strompelen. Afgezien van prestatiemengsels die helpen vocht af te voeren, bieden bepaalde soorten sokken zelfs nog meer therapeutische eigenschappen. Compressiesokken krijgen de laatste tijd meer aandacht, vooral omdat ze nu in schattige kleuren en patronen verkrijgbaar zijn.

Onder meer verpleegsters dragen in sommige gevallen compressiekousen, net zoals atleten. Dit doen ze vanwege de onderstaande redenen:

  • Ze kunnen vermoeidheid in je benen verminderen door zuurstofrijk bloed sneller en efficiënter door het lichaam te pompen.
  • Ze minimaliseren zwelling omdat ze een ophoping van vocht in de benen en voeten helpen voorkomen.
  • Wanneer bloed zich in je aderen verzamelt, kunnen ze soms over zichzelf draaien, wat bekend staat als spataderen. Compressiesokken helpen voorkomen dat ze zich vormen door dat bloed naar het hart te laten stromen!
  • De aanvulling van zuurstof door het hele lichaam helpt bij het spierherstel, waardoor je je sneller weer energiek voelt.

Er lijkt ook veel discussie te zijn over de vraag of mensen sokken moeten dragen tijdens het slapen. We hebben gehoord van trouwe supporters en van mensen die totaal tegen het idee zijn. Degenen die het gevoel hebben dat dit vergelijkbaar is met de hele dag sokken dragen, kunnen de mensen zijn die tijdens het slapen heel erg warm en bezweet worden. Als je merkt dat je ‘s nachts oververhit raakt als je onder lagen dekens ligt, hoef je zeker geen sokken te dragen naar bed, maar als je iemand bent die altijd aan de koudere kant is en comfort vindt in het slapen in een paar sokken, doe het dan maar!

advertentie
advertentie