Afbeelding
Foto Joao Ferrao via Unsplash

Het belang van een goed CV voor jouw professionele carrière

1 november 2021 om 11:35 Partnercontent

Een goed gestructureerd cv is een mogelijk instrument om de aandacht van een recruiter te trekken. Het is de toegangspoort tot sollicitatiegesprekken en potentiële banen en moet goed gestructureerd zijn om ervoor te zorgen dat jouw beoogde recruiters worden bereikt.

Een goed opgesteld cv is een cv dat volledig is, maar tegelijkertijd objectief. De inhoud moet van hoge kwaliteit zijn en in de eerste plaats de nadruk leggen op de ontwikkelde beroepsvaardigheden, informatie die de werkgevers het meest interesseert.

Een efficiënt cv is een cv waarin de eigenschappen worden gepresenteerd in overeenstemming met de beschikbare functie. Als het werkgebied van de kandidaat communicatie is, moet het document informatie bevatten waaruit blijkt dat hij/zij de sector begrijpt.

Een andere belangrijke factor: het cv moet details bevatten over het beroepsleven van de kandidaat. Het invullen van de naam van het bedrijf en de beklede functie is niet voldoende.

Beschrijf de uitgeoefende functies, jouw verantwoordelijkheden en, vooral, waarheidsgetrouwe informatie. Het heeft geen zin toe te voegen dat je een bepaalde taal vloeiend spreekt, als je die vaardigheid niet beheerst. Het bedrijf kan je oproepen voor een selectieprocedure en jouw kennis van de aangegeven taal testen. Wees voorzichtig.

Wat is het doel van mijn CV?

Het doel van het Curriculum Vitae is technische gegevens over de kandidaat te verstrekken aan het bedrijf dat hem aanwerft, zodat een voorselectie kan worden gemaakt uit de bestaande informatie in het document.

Een goed CV moet een eenvoudige maar doeltreffende structuur hebben. Ze kunnen worden ingedeeld volgens vijf punten:

  • Inleiding
  • Doel
  • Kwaliteiten
  • Ervaring
  • Academische achtergrond


Een curriculum vitae opstellen: weten wat je moet opnemen en wat je moet vermijden

Aantal pagina’s

Het document mag maximaal twee bladzijden beslaan met de voor de functie benodigde informatie. Dit maakt het voor de recruiter gemakkelijker om te lezen.

Vergeet niet dat het cv een samenvatting is van je academische en professionele leven, alleen belangrijke gegevens mogen erin staan. Tijdens het interview kunt je meer details geven over jouw carrière.

Voorkomen dat gegevens worden weggelaten

Laat niet alle informatie weg die relevant kan zijn voor jouw beroepsprofiel.

Ook al is het werk dat je hebt verricht heel eenvoudig, vergeet het niet in je curriculum vitae op te nemen, want het kan van groot belang zijn voor het bedrijf dat je aanwerft.

Jouw gegevens bijwerken

Een e-mail adres of telefoonnummer, bijvoorbeeld, als het verouderd is, kan jouw kans beëindigen! Controleer zorgvuldig of jouw gegevens volledig juist zijn en werk ze bij als je dat nog niet hebt gedaan.

Om die baan of stage te krijgen waarnaar je verlangt, moet je gevonden worden. Zorg daarom niet alleen voor bijgewerkte contactformulieren, maar wees ook altijd attent op het ontvangen van emialen en telefoontjes.

Informeren zonder te overdrijven

Het cv moet objectief zijn, want naast informatieverstrekking is jouw doel om tijd te besparen bij het voeren van sollicitatiegesprekken met verschillende kandidaten.

Daarom is het belangrijk dat je alleen dingen vertelt die relevant zijn voor jouw beroepsleven, als je veel kwalificaties hebt samenvat en niet alles detail voor detail vertelt.

Gegevens zoals documentnummers zijn niet nodig, vermijd dat ze in jouw cv voorkomen.

Beroepservaring

Maak een lijst van jouw beroepservaringen, van de meest recente tot de oudste. Geef een korte beschrijving van de verrichte werkzaamheden en leg daarbij steeds de nadruk op punten die verband houden met de gezochte functie.

Lay-out

Het cv moet objectief en gemakkelijk leesbaar zijn. Te veel afbeeldingen, foto’s of animaties kunnen de aandacht afleiden van degene die je cv analyseert. Te veel visuele informatie kan ertoe leiden dat je cv wordt weggegooid, zelfs als het rijk is aan inhoud.

Afhankelijk van de diensten van het bedrijf of de bedrijfstak waarvoor je het cv opstelt, kan het natuurlijk helpen om een andere lay-out te gebruiken.

Een ontwerpbureau, bijvoorbeeld, zal een creatiever cv op prijs stellen. Een bank of ziekenhuis daarentegen stelt prijs op een meer formeel en beknopt document.

Foto

Het is niet nodig om een foto in je cv te zetten, het is geen verplichting. Maar als je ervoor kiest een foto in het document op te nemen, gebruik dan een meer formele afbeelding, zoals bijvoorbeeld een foto van 3 x 4.

Gebruik geen afbeelding die te onpersoonlijk is of waarop je het gezicht niet duidelijk kunt zien.

Geen typ-, spel- of grammaticale fouten

Het is van essentieel belang dat u, na het opstellen van het cv, het document volledig nakijkt. Het ideale is om het door iemand anders te laten lezen, om op mogelijke fouten te wijzen.

Vaak ziet de persoon die het cv opstelt de fouten niet omdat hij/zij gewend is de informatie te lezen. Bovendien zal iemand anders kunnen beoordelen of de informatie duidelijk en gemakkelijk te begrijpen is. Kortom, lees jouw cv na voordat je het verstuurt.

Een goed curriculum vitae is de toegangspoort tot de arbeidsmarkt. Bij lerensolliciteren.nl maak je makkelijk een professioneel cv. Het is een kijkje waard.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie