Measuring the noise in laboratory room with a sound level meter.
Measuring the noise in laboratory room with a sound level meter. tonaquatic - stock.adobe.com

Hybride werken laat aantal meldingen over geluidsoverlast groeien

17 december 2021 om 07:09 Partnercontent

Het aantal meldingen van geluidsoverlast groeide in de afgelopen twee jaar. Een van de voornaamste redenen hiervan is het hybride werken, waar steeds meer organisaties voor kiezen. Bij hybride werken werkt men gedeeltelijk thuis en de andere helft op kantoor. In periodes waarin werken op kantoor helemaal niet mogelijk is, zit men de volledige werkweek thuis. Thuiswerken heeft verschillende voordelen voor werkenden, maar kent ook enkele nadelen. Een voorbeeld hiervan is het feit, dat geluid van buren of andere omwonenden al snel als storend wordt ervaren. Daar waar er niet direct sprake hoeft te zijn van serieuze geluidsoverlast. Een geluidsmeting uitvoeren helpt vast te stellen of de geluiden van anderen onder leefgeluiden vallen.

Storende geluiden vaak niet alleen van de buren 

Niet alleen de buren kunnen voor geluidsoverlast zorgen. Het gaat bijvoorbeeld ook om het geluid voor toeterende auto’s in de wijk, spelende kinderen in tuinen, vliegverkeer wat over de woning komt, enzovoorts. Geluiden die men voor de pandemie alleen in de avond en het weekend hoorde. Op momenten dat er niet gewerkt hoeft te worden zijn deze geluiden vaak veel minder storend. Ook omdat er op die momenten vaak muziek of een televisie ingeschakeld is in de eigen woning. Ze vallen hierdoor minder op. Aan deze voorbeelden van storende geluiden valt lang niet altijd wat te doen. Althans, niet door er melding van te maken bij de gemeente of de wijkagent. Wel zijn er aanpassingen in de eigen woning mogelijk.

Aanpassingen in huis om overlast door geluid te voorkomen 

Er zijn verschillende manieren om de geluiden van buiten te absorberen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van enkele grote kamerplanten. De kamerplanten zorgen niet alleen voor schone lucht in huis, maar nemen ook geluid op. Het geluid zal hierdoor minder weerkaatsen in de kamers. Ook is het verstandig om de ruiten die je nu gebruikt te vervangen voor HR++ isolatieglas. Niet alleen om het geluid van buiten tegen te houden, maar ook om de algehele isolatie van de woning te verbeteren. Het energieverbruik neemt hierdoor af. Een derde mogelijkheid, met name om minder overlast te ervaren van spelende kinderen, is het gebruik van speciale geluidswerende schuttingen in de tuin. De afgelopen jaren hebben veel mensen hun tuin aangepakt. Het vernieuwen van de schutting voor een geluidswerend model is een goede optie.

Meting uit laten voeren om geluidsoverlast te signaleren

Naast leefgeluiden is er vaker sprake van serieuze geluidsoverlast, nu mensen veelal thuis zitten. Door een professionele geluidsmeting uit te laten voeren kan worden vastgesteld in welke mate er sprake is van overlast. Er zijn diverse organisaties die zo’n meting uit kunnen voeren. De gemeten waarden kunnen vervolgens naast de geldende richtlijnen worden gelegd om vast te stellen of het gaat om schadelijke geluidsoverlast.

advertentie
advertentie