Afbeelding
Foto: Pixabay

Zelf je tuin inrichten? Het kan

24 maart 2022 om 07:15 Partnercontent

Als je de gelukkige eigenaar bent van een tuin en je houdt van groen, zijn er talloze mogelijkheden om je tuin in te richten. Sommige mensen kiezen ervoor om dit door iemand te laten doen, wat natuurlijk tijd bespaart en je verzekert van een mooie tuin, maar het is ook ontzettend leuk om het zelf te doen. De voordelen hiervan zijn dat je precies weet wat er in je tuin staat, je het dus ook makkelijker zelf kunt onderhouden. Je kunt het bovendien zo onderhoudsintensief maken als je zelf wilt.

Een indeling

Zoals met ieder groot project is het belangrijk om het inrichten en aanleggen van je tuin goed voor te bereiden. Wat wil je allemaal in je tuin? Waar passen de verschillende delen het best? Schets eerst een opzetje waarin je nog kunt schuiven voordat je dingen gaat aanplanten. Ook is het belangrijk om over materiaal na te denken. Wil je bijvoorbeeld een terras aanleggen, dan kan je dit doen met bakstenen, een hardhouten vlonderplank of grote tegels. Ieder materiaal heeft zo z’n voor- en nadelen die goed zijn om te onderzoeken.

Goede buren

Een belangrijk onderdeel van de gemiddelde tuin is de afscheiding naar de tuin van de buren. Dit is goed om met elkaar te overleggen, je moet er immers allebei tegenaan kijken. Ook wat betreft afscheidingen is er een grote verscheidenheid aan materialen beschikbaar. Als je graag een groene afscheiding hebt kun je kiezen voor een heg of een raster met een klimplant er tegenaan. Je kunt ook een schutting kopen, dan ben je in één keer klaar en heb je ook weinig tot geen onderhoud.

Eigen eten kweken

Als je over een ruime tuin en wat extra tijd beschikt, kun je ervoor kiezen om een moestuin aan te leggen. De voordelen betalen zich als het goed gaat uit in heerlijke verse groenten en fruit. Er zitten wel wat voorwaarden verbonden aan een moestuin: het is arbeidsintensief, heeft zon nodig en goede grond. Afhankelijk van wat je in je moestuin wil hebben, heb je ook best wat ruimte nodig. Dit kun je natuurlijk best prima aanpassen, als je een kleine tuin hebt kun je bijvoorbeeld beter geen courgettes of pompoenen planten, maar zijn frambozen of bramen juist prima tegen de schutting te plaatsen.

Tuinhuis of schuur

Afhankelijk van de grootte van je tuin en je wensen kan het handig zijn om een schuur of tuinhuis in je tuin te plaatsen. Als je houdt van tuinieren kun je hier al je tuinspullen in bewaren zoals handschoenen, snoeischaren en je grasmaaier. Het is altijd handig als extra bergruimte of als fietsenstalling. Er is ook hier weer een breed aanbod te vinden: ga je voor het traditionele schuurtje met het platte dak, of wil je een groter exemplaar waar je eventueel ook een zitje in kunt maken? Mogelijkheden te over!

Bomen in je tuin

Afhankelijk van hoe groen je vingers zijn, is het handig om te beslissen of je wel of geen bomen in je tuin wil. Fruitbomen zijn natuurlijk leuk omdat ze zorgen voor verse appels, peren of pruimen in het najaar. Deze zijn echter iets meer werk om te onderhouden dan de gemiddelde loofboom. Goed plannen dus!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie