Afbeelding
Foto: Unsplash

Wat je moet weten over het verduurzamen van hout

Partnercontent

Hout is karakteristiek, veelzijdig en gemakkelijk te bewerken. Hierdoor is het een onmiskenbaar belangrijk bouwmateriaal. Het wordt gebruikt in het interieur, in de tuin en bij de bouw van constructies. Er zijn diverse houtsoorten op de markt die allemaal andere eigenschappen hebben. Duurzaamheid is hierbij een belangrijk aspect. Als je zelf aan de slag gaat met hout, is het handig om het een en ander te weten over verduurzaming. Het onderstaande artikel helpt je alvast goed op weg.

Waarom hout verduurzamen?

Het is belangrijk om hout te verduurzamen, omdat het zorgt voor een langere levensduur. Vooral bij tuinhout is dit van groot belang. Onbewerkt hout is vaak gevoelig voor vocht en kan hierdoor snel gaan rotten, schimmelen en scheuren. Het zal dus veel sneller aan vervanging toe zijn. Dat is niet alleen onnodig veel werk en zonde van je geld, maar ook belastend voor het milieu.

Duurzaamheidsklassen van hout

Hoe lang de levensduur van het hout (zowel onbehandeld als verduurzaamd) precies is, is afhankelijk van de houtsoort. Alle houtsoorten worden onderverdeeld in 5 duurzaamheidsklassen. Deze klassen geven de gemiddelde levensduur aan en vertellen je meer over de mogelijke toepassing. Hout in duurzaamheidklasse 1 heeft een levensduur van ruim 25 jaar en is van zichzelf dus al erg duurzaam. Helaas zijn deze houtsoorten vaak erg duur en/of lastig te verwerken. Hout uit duurzaamheidsklasse 3, zoals Douglas of Grenen, is een goed alternatief. Dit hout is voordelig, gemakkelijk te verwerken en heeft onbewerkt een levensduur van 10 tot 15 jaar. Deze levensduur kun je uiteraard verlengen door het hout te verduurzamen met een lak of beits.

Hout verduurzamen met lak

Er zijn verschillende manieren om (tuin)hout te verduurzamen. Zo kun je eenvoudig een beschermlaag aanbrengen door middel van lak. De Sikkens Rubbol XD High Gloss hoogglanslak beschermt het hout tegen vocht, UV en andere weersomstandigheden. Voor het aller beste resultaat combineer je zo’n hoogwaardige lak met een primer. Zorg ervoor dat deze grondverf goed aansluit op de eigenschappen van de lak.

Hout verduurzamen met beits

Het is ook mogelijk om hout te verduurzamen met beits. Waar lak een beschermende laag bovenop het hout aanbrengt, trekt beits juist in het hout. Hierdoor heeft het een vochtregulerende werking. Bovendien blijven de houtnerven en de natuurlijke houtkleur hierdoor beter zichtbaar. Er is zowel transparante als gekleurde beits verkrijgbaar.

Geïmpregneerd hout kopen

Een andere optie is om geïmpregneerd hout te kopen in plaats van onbewerkt hout. Dit hout is al professioneel verduurzaamd in een fabriek. Het wordt bijvoorbeeld vacuüm getrokken en geïmpregneerd onder hoge druk.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Europees damtitel voor veteraan Ivens 6 uur geleden
Afbeelding
Klusteam Energiek Roghorst 29 sep, 20:22
Afbeelding
Klassieke muziek is niet saai 29 sep, 20:20
Afbeelding
Italian Coffee Company groeit 29 sep, 20:17
Afbeelding
Geld voor stadsgracht 28 sep, 07:46
Afbeelding
Redichem en SKV debuteren op De Wageningse Berg 26 sep, 19:22
Afbeelding
Dokter, Jazz & Co 26 sep, 16:26