Afbeelding

Herdenking capitulatie van Japan

18 augustus 2021 om 09:53 Algemeen

Op  zondag 15 augustus herdachten de bewoners van verpleeghuis Rumah Kita de capitulatie van Japan en het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden.

WAGENINGEN – Voor veel bewoners betekende deze datum het begin van het einde. Op 15 augustus 1945 eindigde de Tweede Wereldoorlog officieel in Nederlands-Indië. Daarna begon een onafhankelijkheidsoorlog die leidde tot de republiek Indonesië. In de jaren na 1945 vertrokken veel Indische Nederlanders en Molukse militairen met hun gezinnen naar Nederland. Zij hadden de oorlog overleefd maar verloren status, huis en moederland. In Nederland bouwden zij in vrede aan een nieuw leven. Bij Rumah Kita herdenken we elk jaar op deze dag alle slachtoffers van de Japanse bezetting in Azië, zowel burgers als militairen. Vanwege het coronavirus kon een beperkt aantal genodigden de Herdenking op Rumah Kita bijwonen.

De kransen werden gelegd door de bewoners van Rumah Kita en door burgemeester Floor Vermeulen. Hij legde een krans namens de gemeente Wageningen en een krans namens de tweede, derde, vierde en vijfde generatie. In zijn toespraak vertelde de burgemeester over zijn binding met het voormalige Nederlands-Indië. Zijn overgrootouders hebben daar gewoond en de geschiedenis over Nederlands-Indië is overgedragen van generatie naar generatie. “Het stukje geschiedenis zit in mijn genen, dat draag ik met me mee en het is van belang dat het verhaal doorverteld wordt.”

Een van de bewoners zei over de Herdenking : “Rumah Kita heeft een bijzondere dag van de Herdenking gemaakt. Een mooie Herdenking opdat we niet zullen vergeten. De bevrijding werd gevierd met een Nasi Kuning maaltijd. Een feestelijke maaltijd! “

advertentie
advertentie