Dienke Groenhout, Ferengi.
Dienke Groenhout, Ferengi. Foto: Rita van Biesbergen

‘Kunst kleurt de Stad’ Ferengi van Groenhout

4 augustus 2021 om 19:09 Algemeen

Tot begin augustus is werk van zes Wageningse kunstenaars in de Wageningse binnenstad te zien of te horen. ‘Haal bezoekers van het centrum uit hun corona-bubbel’, was de opdracht die Wageningse beroepskunstenaars meekregen. De wedstrijd was een initiatief van ondernemers uit de Wageningse binnenstad, ondersteund door de gemeente, en georganiseerd door het Platform Beroepskunstenaars Wageningen. Uit de zesentwintig inzendingen koos de jury zes projecten.

WAGENINGEN - Vier jaar geleden bezocht Dienke Groenhout Ethiopie. De bewoners noemde haar Ferengi, wat vreemdeling betekent. Ferengi is ook de titel die ze meegeeft aan haar kunstperformance: een ontdekkingsreis van vreemde wezens door straten en pleinen van steden en dorpen, op zoek naar een verbinding met de plek, een thuis gevoel.Je komt aan in een nieuw land en er bestaat al een woord voor jou, vreemdeling of witte buitenlander. Dat zette Groenhout aan het denken: stel dat niemand weet hoe ik er uit zie, zou het dan makkelijker zijn om contact te maken of lopen ze je straal voorbij? In Afrika reageren mensen altijd op haar ‘creaturen’ is haar ervaring, hoe dat in Wageningen, stad van vele culturen is, was afgelopen zaterdag te zien: toen bevolkten Groenhouts Ferengi’s de straten en stonden open voor nieuwe ontmoetingen, na afloop zijn ze tentoongesteld bij de HEMA.

Corona heeft heel veel invloed gehad op haar werk. Van de een op andere dag werd alles gecanceld en uitgesteld. Belangrijk was om te zorgen dat reeds gegeven opdrachten wel door gingen en dat uitstel geen afstel werd. Het was een jaar met veel minder inkomsten maar het bracht wel drie nieuwe pakken met soms ironische humor, zoals het coronapak, “nomade en quarantaine”, een reiziger in een glazen kamertje.

Meer over Dienke Groenhout https://www.maakfabriek.org/werk/ferengiInformatie over ‘Kunst kleurt de stad’: www.cultuurinwageningen.nl

advertentie
advertentie