Birgit Pedersen.
Birgit Pedersen.

Birgit Pedersen: “Na een jaar stilstand komt nu alles tegelijk”

1 juli 2021 om 14:10 Algemeen

Samen maken we het verschil
Hoe beleven Wageningers de coronatijd? Waar maken zij zich zorgen over? Wat is er wel mogelijk en waar krijgen ze energie van? Hoe helpen ze elkaar? Daarover vertellen zij op deze plek. Want samen maken we het verschil!

WAGENINGEN - Het wordt een drukke zomer voor beeldend kunstenaar Birgit Pedersen. Op diverse locaties presenteert zij nieuwe werken. Ook is zij zelf regelmatig aanwezig om uitleg te geven over haar werk. En dan heeft ze ook nog eens een fietsroute gemaakt. “Alles is het afgelopen jaar opgeschoven. Nu het publiek weer naar activiteiten en tentoonstellingen mag komen, komt alles zo’n beetje tegelijk.”Op de ramen van het stadhuis laten kunstenaars in een alternatieve Culturele Ronde werk zien. Birgit neemt ons mee naar haar bijdrage. “Hiervoor heb ik me laten inspireren door het thema ‘Bomen horen en zien alles’. Afgelopen weekend opende ook mijn tentoonstelling in de nieuwe galerie Lucia Novalis aan de Nudestraat. Daar toon ik mijn meest recente werk uit dit project. Bomen als stille getuigen van gesprekken en ontmoetingen tijdens wandelingen. Bomen als dragers van structuur, van kleur, van passie, van oerkracht en inspiratie.”

Exposities en fietsroute

Later deze zomer volgt er nog een expositie in de Grote Kerk op de Markt. In de binnenstad komt een project waar diverse kunstenaars kunst in de openbare ruimte maken. Birgit gaat in dat kader op 9 juli bomen inpakken in een dunne blauwe stof. Er komt in juli en augustus een tentoonstelling van meerdere Wageningse kunstenaars in de KapelExpo in Renkum en in augustus is Birgit aanwezig bij Montmartre aan de Rijn. “Samen met andere kunstenaars ben ik verenigd in het Platform Beroepskunstenaars Wageningen. 18 leden exposeren in de KapelExpo in Renkum. Samen hebben we daarom een fietsroute gemaakt die loopt van Wageningen naar de KapelExpo. De fietsroute wijst ook op bijzondere punten in het landschap en op beeldende kunst die zich in de omgeving bevindt .De route kun je binnenkort halen bij Imagine en Petit Louis in de Bergstraat.”

Drukke tijd

Je zou verwachten dat Birgit afgelopen jaar niets gedaan heeft, omdat er vrijwel geen exposities waren. Maar niets is minder waar. “Wat ik de komende weken laat zien, is het resultaat van afgelopen jaar. Sommige projecten en exposities waren al eerder gepland, maar mogen nu pas doorgaan. Daarom komt nu alles zo’n beetje tegelijk. Hartstikke leuk, maar dat zorgt wel dat het een drukke tijd is.”

Ik trek mij terug en wacht

Toen in maart vorig jaar de coronacrisis uitbrak, kon Birgit zich daar goed bij neerleggen. “Vanaf het eerste uur van de coronacrisis heb ik me laten inspireren door een gedicht van Vasalis. De eerste regels daarvan luiden: ‘Ik trek mij terug en wacht. Dit is de tijd die niet verloren gaat.’ Ik heb die regels uitgeprint en ze hangen groot in mijn werkkamer. Ik kon alle tijd nemen om rustig te gaan werken, dat voelde erg prettig. Natuurlijk heb ik me niet als een kluizenaar gedragen. Er kwamen best mensen langs, we hebben veel in de tuin gezeten. Maar die rust is iets dat ik in de toekomst zeker wil behouden.”

Goede gesprekken

Birgit is dan ook blij dat er nu weer meer kan en mag. “We hebben een paar eetclubjes en daar maken we nu meer afspraken mee. Ik hou van goede gesprekken, die inspireren mij namelijk ook.” Ze heeft ook al weer plannen voor nieuw werk. “In het kader van mijn nieuwe thema ‘Bomen horen en zien alles’ las ik over de 7.000 jaar oude eiken die in het Binnenveld gevonden zijn. Ik ben wezen kijken bij het kunstwerk dat daar van gemaakt is en ik ben er helemaal weg van. Wat hebben die bomen in die 7.000 jaar wel niet gezien en gehoord. Voor de Culture Ronde van volgend jaar ga ik daar iets mee doen.”

advertentie
advertentie