Ellen van der Kolk zit trots op het gedicht van haar voorganger Ivanka de Ruijter.
Ellen van der Kolk zit trots op het gedicht van haar voorganger Ivanka de Ruijter. Foto: Kees Stap

Ellen is de nieuwe stadsdichter

7 juli 2021 om 08:54 Algemeen

Door Kees Stap

Maandenlang keek Ellen van der Kolk jaloers naar het gedicht van Ivanka de Ruijter op de balustrade langs de Grote Kerk op de Markt. Nu zit ze trots op diezelfde plek. Ellen is namelijk sinds vorige week de nieuwe stadsdichter van Wageningen. “Ik vind het zo gaaf dat mijn gedichten de komende jaren ook in de stad te zien zijn.”

Wageningen – De 22-jarige student Food Technology was een van de elf kandidaten die zich in de bblthk presenteerden aan de jury. Ellen maakte indruk door haar beide gedichten uit het hoofd voor te dragen. “Dat vind ik leuk om te doen, op deze manier kan ik mijn teksten met anderen delen. Toneelspelen is een andere hobby van me. Daar speel je iemand anders, als dichter blijf je helemaal je zelf.”

De liefde voor het dichten zat er al vroeg in. Al op 12-jarige leeftijd maakte Ellen haar eigen dichtbundeltje. “Ik vind het leuk om van allerlei indrukken die een film in hoofd vormen een gedicht te maken. Maar toen ik de aankondiging las dat Wageningen een nieuwe stadsdichter zocht, dacht ik eerst dat het niets voor mij zou zijn. Ik dacht dat het iets voor oude bejaarden was. Maar toen ik een online poëzieavond van Ivanka bijwoonde werd ik enthousiast. Ik maakte in opdracht een gedicht over de nieuwe burgemeester en een gedicht over de molen aan de Harnjesweg. En nu ben ik gewoon de komende drie jaar stadsdichter van Wageningen!”

Ellen woont pas twee jaar in Wageningen. Het stadsdichterschap geeft haar de kans om de stad en de inwoners beter te leren kennen. “Ik vind dat hier een gezellige sfeer heerst. Ook de omgeving is prachtig. Hardlopen is een andere passie van me, dat kun je hier geweldig doen. Maar ik wil de komende jaren nog veel meer plekken en vooral meer mensen leren kennen.”

Om Wageningen en de Wageningers beter te leren kennen, kan ze in ieder geval een beroep doen op haar voorgangers Laurens van der Zee, Martijn Adelmund en Ivanka de Ruijter. “Zij hebben mij meteen als hun jongste zusje lid gemaakt van de stadsdichtersfamilie. Komende zaterdag klim ik dan ook samen met hen op de laadbak van de oude Dodge. Op diverse plekken in de stad gaan we dan onze gedichten voordragen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie