De handboogschutters van ACE-Xclusive kunnen eindelijk weer op hun eigen accommodatie schieten.
De handboogschutters van ACE-Xclusive kunnen eindelijk weer op hun eigen accommodatie schieten. Foto: Dick Martens

‘Schieten in de eigen achtertuin is nu gelukkig voorbij’

Algemeen

Door Dick Martens

De pijl en boog is één van onze oudste jacht- en strijdwapens uit de geschiedenis en die in de historie bekendheid kreeg door historische figuren als Robin Hood en Willem Tell. De fascinatie om dat ook zelf te gaan doen leidde onder andere in Ede tot het oprichten van een handboogsportvereniging. En zo werd daar op 16 november 1998 ACE-Xclusive opgericht en na diverse omzwervingen op locaties in Ede en Wageningen kreeg de ruim 100 leden tellende vereniging op de voormalige locatie van KV Wageningen, aan de Hollandseweg 328, een eigen ‘Wagenings’ onderkomen, waar zowel binnen- alsook buiten kan worden geschoten.

WAGENINGEN - Ook bij ACE-Xclusive is men blij, dat er dankzij de versoepelingen weer op hun eigen locatie, zowel buiten alsook binnen kan worden geschoten. ,,Om toch wat binding met hun boog te houden schoten sommige van onze leden in hun achtertuin”, legt secretaris Ton van den Berg uit. ,,Maar gelukkig is dat inmiddels verleden tijd en kan er weer lekker hier op onze eigen locatie worden geschoten. Een eigen plek waar we echt erg blij mee zijn.” De vereniging werd destijds opgericht door de huidige voorzitter René Hogers, wiens roots in Brabant lagen en waar de boogsport wat gangbaarder is. ,,Hij wilde zijn hobby ook hier weer uit gaan oefenen en hij is gaan bekijken of hij een clubje enthousiastelingen bij elkaar kon krijgen en dat lukte.” Van den Berg zelf had sinds de jaren 80 al een boog, maar deed daar niet veel meer mee. ,,Tot dat ik erachter kwam dat er in Ede een handboogvereniging zat. Ik ben er eens gaan kijken, een cursus gaan volgen en raakte enthousiast. Ik ben daarna ook gaan helpen bij het geven van cursussen, die wij jaarlijks in samenspraak met de Nederlandse Handboog Bond (NHB) organiseren en ben op die manier steeds meer bij de club betrokken geraakt.”

De verhuizing van de binnen-locatie in de Wageningse Olympiahal en het incidenteel buiten kunnen schieten op het oude veld van KV Wageningen, naar de huidige permanente locatie heeft de vereniging wel een boost gegeven, maar ook wat praktische ‘problemen’. ,,We kunnen met ons huidige ledenbestand nog wel bestuursleden en vrijwilligers gebruiken. Niet in de laatste plaats om ook hier in de kantine een bardienst te kunnen draaien.” Bij ACE-Xclusive wordt er met diverse boogtypes geschoten. ,,We maken onderscheid tussen de recurve boog, dit type wordt op de Olympische Spelen gebruikt, de meer technische, de compound boog en de traditionele boog, een boog zonder hulpmiddelen als een vizier of stabilisatie. ,,Voor onze leden organiseren we clubwedstrijden, maar zij kunnen ook deelnemen aan bondswedstrijden. Maar je kunt hier ook alleen recreatief schieten. Het schieten zorgt ervoor, dat je rust in je hoofd hebt. Heb je dat niet, dan lukt het je niet om gericht te schieten. Het is een stukje ‘jezelf overwinnen’. Een uitdaging die wij onze leden en zeker nieuwe leden graag bieden.” Voor meer informatie: www.ace-xclusive.nl

advertentie
advertentie