Afbeelding

Leonard Krijgsman: “Het is hoog tijd om weer muziek te maken”

27 mei 2021 om 11:56 Algemeen

Samen maken we het verschilHoe beleven Wageningers de coronatijd? Waar maken zij zich zorgen over? Wat is er wel mogelijk en waar krijgen ze energie van? Hoe helpen ze elkaar? Daarover vertellen zij op deze plek. Want samen maken we het verschil!Ook vertellen hoe jij het verschil maakt? Mail dan naar communicatie@wageningen.nl.

WAGENINGEN - Terwijl hij wacht op de volgende leerling voor de blokfluitles, kruipt Leonard Krijgsman nog even achter het klavecimbel. “Het is zó fijn dat afgelopen week de muzieklessen weer mochten starten. Daar hebben mijn leerlingen naar uitgekeken. Maar ikzelf en mijn collega muziekleraren ook.”

Het was stil

Leonard geeft blokfluitles aan kinderen en volwassenen. Ook dirigeert hij blokfluitensembles en orkesten waarin meerdere mensen samenspelen. Daarnaast geeft hij lessen Algemene Muzikale Vorming (AMV) aan kinderen. Hij doet dat op meerdere plekken in het land waaronder bij CCW De Steck in Wageningen. In het voormalige pand van ‘t Venster op de hoek van de Gen. Foulkesweg en de Wilhelminaweg heeft hij daarvoor zijn eigen lokaal. Daar was het het afgelopen jaar echter erg stil. Met tussenpozen kon Leonard af en toe nog les geven, maar sinds december waren fysieke lessen niet meer mogelijk.


Digitaal les

Noodgedwongen ging Leonard over op digitaal lesgeven. Een mooi alternatief, maar niet voor alle cursisten. Sommigen zijn digitaal niet zo handig en bij anderen was een trage internetverbinding een probleem. Ook Leonard zelf moest er flink aan wennen. “In mijn individuele lessen speel ik meestal samen met de cursist. Online heb je echter altijd een kleine vertraging waardoor samenspelen haast niet te doen is. Ik heb me dus aan moeten passen en vooral moeten luisteren naar de cursisten. Voor het ensemble was samenspelen nog lastiger. Ik heb dat opgelost door iedereen een eigen partij te laten spelen en daar een filmpje van te laten maken. Al die filmpjes heb ik vervolgens samengevoegd waardoor het ensemble toch samen één werk ten gehore brengt. Als je op YouTube zoekt naar Leonard Krijgsman, kun je het resultaat nog bewonderen.”


Het sociale viel weg

Hoewel de digitale lessen dus niet ideaal zijn, heeft Leonard er wel veel van geleerd. “Ik denk dat digitale lessen zullen blijven. Als iemand een keer niet naar de les kan komen, of ziek is, of een tijdje in het buitenland woont, is het een mooi alternatief. Maar niet structureel. Het is goed dat we nu weer écht muziek mogen maken. Want het gaat niet alleen maar om de technische en muzikale vaardigheden, ook het sociale aspect is zo belangrijk. En dat is juist grotendeels weggevallen.”


Frustrerend

Als zzp’er is Leonard flink getroffen door de coronacrisis. “Het grootste deel van de groepslessen viel vorig jaar weg. Zowel bij De Steck als op de scholen lag alles lange tijd stil. Er leken de nodige regelingen te zijn waar ik gebruik van kon maken. Maar dat viel in de praktijk tegen. Omdat mijn partner wel inkomen had, viel ik tussen wal en schip. Dat was best frustrerend. Ik heb mijn spaarrekening moeten aanspreken, die eigenlijk bedoeld was voor mijn pensioen. Maar tegelijkertijd mag ik in mijn handen knijpen met mijn trouwe cursisten. Een aantal van hen heeft aangegeven de gemiste lessen voor een deel of helemaal gewoon te willen betalen. Dat waardeer ik enorm, ik ga kijken hoe ik hen daarvoor de komende tijd kan belonen.”


Uitmarkt

Leonard kijkt dan ook uit naar de komende maanden. “Nu de lessen AMV weer zijn gestart, zijn we van plan om vlak voor de zomervakantie een digitale eindpresentatie te houden. En ook voor het nieuwe seizoen hebben we mooie plannen. Eind augustus of begin september willen we een vliegende start maken. Met ondersteuning van de gemeente komt er een boekje waarin circa 70 culturele aanbieders zich presenteren aan Wageningen. En het plan is om aan het eind van de Wageningse Cultuurzomer een uitmarkt te houden in en rond Theater Junushoff. Daar kan heel Wageningen ervaren wat voor mooi cultureel aanbod er in de stad is.


Handdruk

Ook privé kan Leonard niet wachten tot er weer van alles kan en mag. “Het is zo fijn als we binnenkort de familie weer in groepsverband kunnen ontmoeten. En dat onze kinderen weer zomaar kunnen binnenvallen, zonder dat je dat vooraf allemaal moet afspreken. Als muziekleraar wil ik mijn cursisten weer graag als vanouds met een handdruk begroeten of als ondersteuning een fysiek schouderklopje geven.”

advertentie
advertentie