Esther van der Schouw en Jan Verwoert zijn klaar voor de verkiezingen van volgende week. (foto: Kees Stap)
Esther van der Schouw en Jan Verwoert zijn klaar voor de verkiezingen van volgende week. (foto: Kees Stap)

Stemmen gaat anders dan normaal

Algemeen

Door Kees Stap

Volgende week kunnen we gaan stemmen voor de Tweede Kamer. Vanwege de coronacrisis gaat het dit keer wel wat anders dan normaal. Maar Esther van der Schouw en Jan Verwoert van de gemeente Wageningen hebben er vertrouwen in dat de verkiezingen goed gaan verlopen. “Wij hebben er alles aan gedaan om het voor kiezers en stembureauleden zo veilig mogelijk te organiseren. Als iedereen zich aan de regels houdt, gaat dat lukken.”

Wageningen - Van der Schouw is coördinator verkiezingen bij de gemeente. Ze is blij met de ondersteuning van Verwoert, die zelf 33 verkiezingen heeft geleid. “Dit jaar is alles anders, dus er kwam veel op ons af. Zo hebben we veel nieuwe locaties moeten zoeken, waar de mensen coronaproof kunnen gaan stemmen. Uiteindelijk zijn we blij met de twintig locaties verspreid over de hele stad. We hadden ook een kleine honderd stembureauleden nodig. En ’s avonds 90 extra mensen om te tellen. Gelukkig hebben 300 mensen zich daarvoor aangemeld, dus dat gaat ook goed komen.”

Verwoert moest even nadenken toen hij in november gevraagd werd om bij te springen. “Ik was al drie jaar met pensioen en ik had niet verwacht weer in actie te moeten komen. Maar ik heb toch besloten om het te doen en daar heb ik absoluut geen spijt van. Het is wel spannend, want we moeten constant improviseren. Lang was niet duidelijk of de verkiezingen wel door konden gaan. En de instructies vanuit Den Haag veranderden ook regelmatig. Maar nu het bijna zover is, denken we dat we alles op orde hebben. Meer dan dit kunnen we niet doen.”

Een van de nieuwe zaken bij deze verkiezingen is het poststemmen voor 70-plussers. “Die stemmen moeten vrijdag 12 maart bij ons binnen zijn. Ook mogen kwetsbare groepen en mensen die woensdag 17 maart verhinderd zijn, al op maandag 15 en dinsdag 16 maart gaan stemmen. Zij kunnen daarvoor terecht in de Grote Kerk op de Markt, de Vredehorst in de Tarthorst en de Vakschool Rijn IJssel op de Marijkeweg. Op woensdag gaan dan alle 20 locaties open. Daar hebben we maatregelen om het voor iedereen zo veilig mogelijk te maken. Kiezers en stembureauleden dragen een mondkapje en iedereen houdt anderhalve meter afstand van elkaar. De potloden en de stemhokjes worden regelmatig schoongemaakt. We gaan kijken of we met een speciale app kunnen aangeven hoe druk het is in de stemlokalen.”

De verkiezingsavond zal ook anders verlopen dan gebruikelijk. “We hebben uiteraard geen grote bijeenkomst in het stadhuis waar we de uitslagen bekend maken. Dat gaan we doen via RTV Rijnstreek en de social media van de gemeente.” Van der Schouw en Verwoert verwachten dat de uitslagen niet veel later bekend worden dan in normale jaren. “Omdat we poststemmen en de stemmen van maandag en dinsdag al woensdag overdag mogen tellen, denken we dat we ‘s avonds niet veel langer nodig hebben voor het tellen van de woensdagstemmen.”