Wethouder Leo Bosland. (foto Guy Ackermans)
Wethouder Leo Bosland. (foto Guy Ackermans)

Wethouder Leo Bosland: “Geef op een positieve manier aandacht aan elkaar”

28 januari 2021 om 12:50 Algemeen

Wethouder Leo Bosland is half juli gestart als opvolger van Lara de Brito. Een half jaar later noemt hij dat een perfecte tijd om de stad en de inwoners te leren kennen. “We zaten toen in een ontspannen periode tussen beide coronagolven in. Ik kon in de zomer makkelijk met de fiets op pad om kennis te maken met onze ambtenaren, de verschillende organisaties en inwoners. Toen de maatregelen in het najaar weer strenger werden, had ik het gevoel dat ik voldoende was ingewerkt om mijn bijdrage te leveren.”


WAGENINGEN - In die gesprekken hoorde Bosland dat de coronacrisis voor iedereen een heftige periode is. “Natuurlijk wist ik dat wel, maar als je de verhalen uit de praktijk hoort komt het écht bij je binnen. Je hoort heftige verhalen van mensen die ziek zijn geweest, over partners of ouders die zijn overleden, verpleeghuizen waar niemand op bezoek mocht komen, thuiszorgmedewerkers die zonder bescherming toch trouw hun werk doen, kinderen die niet naar school konden, eenzaamheid onder jongeren, ondernemers bij wie het water aan de lippen staat. Met de komst van de tweede golf kregen mensen opnieuw met die onzekerheden te maken. Als gemeente doen we wat we kunnen om hen daarbij te helpen.”


Saamhorigheid

De Wageningse saamhorigheid om de crisis samen aan te pakken verdient volgens Bosland alle lof. “Dat is de andere kant van de medaille, want er gebeuren mooie dingen in de stad. Iedereen doet wat ie kan. Als gemeentebestuur staat de crisis bij ons boven aan de agenda van elke vergadering. Maar ook vele organisaties en vrijwilligers zijn keihard bezig om te helpen waar het kan en mag.”


Beter voorbereid dan in het voorjaar

Toen de tweede golf losbarstte was Wageningen daar volgens Bosland dan ook beter op voorbereid dan in het voorjaar van 2020. “Wat we in de eerste periode al wel merkten, was dat we profiteren van alle inspanningen in de jaren daarvoor. Door de nauwe contacten binnen Welsaam (waar alle welzijnspartners samenwerken) en de samenwerking van Kind Centraal (de samenwerking van onderwijs, kinderopvang en alle andere organisaties die met jonge kinderen werken), maar ook de samenwerking met de huisartsen was het mogelijk om snel te handelen en de krachten te bundelen. Vanaf september vorig jaar zijn de Huizen van de Wijk er met instemming van de gemeente in geslaagd om de dagactiviteiten in de buurthuizen voor kwetsbare groepen door te laten gaan. Gelukkig mag er in de verpleeghuizen nu wel bezoek komen. Via het Vrijwilligers Centrum Wageningen kun je je melden als je hulp nodig hebt. Via hen staan vrijwilligers klaar voor praktische hulp. Voor kinderen hebben we constant overleg met de scholen en de kinderopvang. Gelukkig mogen die nu open zijn voor kwetsbare kinderen. Volgens mij hebben we die kinderen nu nog beter in zicht. We kijken constant naar wat er kan en mag en kunnen op deze manier maatwerk aanbieden. Voor jongeren zijn we er lange tijd in geslaagd om samen met Sportservice sportactiviteiten aan te bieden. In de kerstvakantie konden ze meespelen in een online escape room. De jongerenwerkers zoeken jongeren ook actief op om grotere problemen te voorkomen.”


Gezondheid

Omdat hij ook verantwoordelijk is voor het onderwerp gezondheid, heeft Bosland constant overleg met de GGD. “We krijgen elke week de gegevens door van de teststraten. Zo weten we waar besmettingen optreden en kunnen we als het nodig is extra maatregelen nemen. Zo is de burgemeester constant in overleg met studentenverenigingen en de WUR om te bespreken hoe zij een rol kunnen spelen in het indammen van de besmettingen en hoe we de studenten door deze moeilijke periode heen helpen.”


Licht aan het eind van de tunnel

Met de komst van het vaccin komt er perspectief. Bosland voert ook hier gesprekken over met de GGD en de huisartsen, die daar beiden een rol in hebben “De eerste vaccinaties zijn ook in Wageningen al gegeven. Ik ben blij dat we in deze fase zijn beland, dat biedt licht aan het eind van de tunnel. Met de komende vaccinaties voor alle 18-plussers in het komende half jaar verwacht ik een ontspannen zomer. Nu nog even de tanden op elkaar met de avondklok vanaf 21.00 uur tot 8 februari. Dat is nodig om het aantal besmettingen in de huiselijke sfeer, nu nog de grootste bron, snel te laten dalen.”


Ook 4 en 5 mei worden anders

Als wethouder is Bosland tevens verantwoordelijk voor het onderwerp Stad der Bevrijding en daarmee dus ook voor het herdenken en vieren op 4 en 5 mei. Volgens hem is al enige tijd duidelijk dat dit niet kan gebeuren zoals we dat altijd gewend zijn. “Op dit moment is de organisatie van Wageningen45 druk bezig om diverse scenario’s op te stellen. Het gaat dit jaar zeker door, maar veel activiteiten zullen kleinschalig en online zijn. Het wordt wel een vernieuwend programma met ook een regionale en zelfs landelijke uitstraling. Binnenkort zal Wageningen45 daar meer informatie over geven.”


Groener, socialer en duurzamer uit de crisis

Het gemeentebestuur houdt zich naast de huidige gevolgen van de crisis ook al druk bezig met de periode hierna. Dat biedt volgens Bosland ook kansen. “We zijn met de gemeenteraad in gesprek over de begroting. Het doel is om Wageningen groener, socialer en duurzamer uit de crisis te laten komen. Een mooi voorbeeld daarvan vind ik ons voedsel. Je ziet dat mensen sinds de crisis steeds meer kiezen voor gezond voedsel. Er wordt meer voedsel verkocht dat lokaal is geteeld of gemaakt. Wij stimuleren dat onder andere met de duurzame streekmarkt die op elke zaterdagmarkt in de gezellige binnenstad is te vinden.”


Hou nog even vol

Met het licht aan het eind van de tunnel roept Bosland iedereen op om nog even vol te houden. “Het valt niet altijd mee, dat merk ik zelf ook. Maar probeer toch te kijken naar wat wel kan. Ga wandelen, pak wat vaker de telefoon en geef op een positieve manier aandacht aan elkaar. En hou je aan de maatregelen, des te eerder is de crisis voorbij.”

advertentie
advertentie