Jan Ploeg nam in het jubileumjaar van TTV Shot, de voorzittershamer over van Frans Lambi.
Jan Ploeg nam in het jubileumjaar van TTV Shot, de voorzittershamer over van Frans Lambi. Foto: Dick Martens

‘We blijven kijken naar nieuwe kansen en mogelijkheden’

Algemeen

Door Dick Martens

Op 12 november 1960 richtten 3 jeugdige tafeltennisliefhebbers TTV Shot op: Hans Kok, Theo Jansen en Wim Pijls. Ze maakten een afspraak met de kapelaan over het gebruik van het Rooms Katholieke Jeugdhuis aan het Bowlespark. Voor de zaal hoefden ze niet te betalen. Probleem was wel dat ze geen tafeltennistafels hadden. Die werden geleend van de Wageningse Meubelfabriek in de Herenstraat en werden iedere trainingsavond op de trappers van de fiets naar het Jeugdhuis gebracht. Zo zag de Wageningse tafeltennisvereniging 60 jaar geleden het levenslicht. Het jubileum zou op 12 november 2020 groots gevierd gaan worden, maar ook hier zette ‘Corona’ een streep door de festiviteiten.

WAGENINGEN - ,,Maar die jubileumviering laten we natuurlijk niet ongemerkt voorbijgaan”, spreekt voorzitter Jan Ploeg gedecideerd uit. ,,We gaan dat nu doen op de 61e verjaardag van de vereniging.” In het noodgedwongen, per 15 december gesloten fraaie clubhuis, met de inrichting nog in ‘de Coronaproof-opstelling’, blikt de voorzitter, die ‘de hamer’ per 1 juli 2020 overnam van Frans Lambi terug op zijn nog maar korte, maar in alle opzichten bijzondere ambtstermijn. ,,We hebben Frans op een ingelaste Algemene Ledenvergadering (ALV) in het zonnetje gezet en benoemd tot Lid van Verdienste en vervolgens ben ik in zijn voetsporen getreden.” Ploeg speelde in zijn Limburgse jeugdjaren al wel tafeltennis, maar borg zijn batje vervolgens lange tijd op. ,,Maar nadat mijn zoon een jaar of vijf geleden hier is gaan tafeltennissen, kwam ik weer in contact met de sport en TTV Shot. Ik ben zelf weer gaan spelen, werd vervolgens gevraagd of ik penningmeester wilde worden. Dat ben ik gaan doen en nu dus actief als voorzitter, met in dit jubileumjaar direct ook de organisatie van de daaraan gekoppelde activiteiten. We hadden grootse plannen, met een feest en toernooi, maar die plannen moesten we doorschuiven. Gelukkig konden we wel een schitterend jubileumboek, samengesteld door oud-voorzitter Joop van Raaij, presenteren. Hiervan zijn er inmiddels al ruim 50 verkocht. Dat is een mooi aantal, toch?”

Het ledenaantal van TTV Shot is de laatste jaren met de teller op100 stabiel gebleven. Een aantal waar voorzitter Ploeg tevreden mee is. ,,Maar nieuwe leden zijn natuurlijk meer dan welkom.” ‘Op de automatische piloot’ verder gaan komt echter niet in het woordenboek van Ploeg en zijn medebestuurders en vrijwilligers voor. ,,We blijven kijken naar nieuwe kansen en mogelijkheden.” Daar is het Old Stars Tafeltennis-project een mooi voorbeeld van. ,,We bieden dan senioren een speciaal programma aan, dat vooral om bewegen en sociaal bezig zijn rondom de tafeltennistafel draait. De bedoeling was dit ook, samen met tafeltennisicoon Bettine Vriesekoop, op onze jubileumdatum te lanceren. Dat staat nu ook even in de ijskast, maar zodra het weer kan en mag gaan we ermee van start. Ook willen we weer een top 20 toernooi organiseren. Plannen zijn er nog meer dan genoeg.”