Gerdo van de Peppel te midden van zijn fraaie collectie oude voetbalshirts. Foto: Dick Martens
Gerdo van de Peppel te midden van zijn fraaie collectie oude voetbalshirts. Foto: Dick Martens

‘Ik koester die oude voetbalshirts’

2 december 2020 om 13:30 Algemeen

REGIO - Je stapt als 7-jarige voor het eerst op het voetbalveld. Trots draag je een van je ouders gekregen Ajax-shirt, dat je bijna 40 jaar later nog altijd koestert. Maar het iconische shirt heeft inmiddels gezelschap gekregen van meer dan 100 andere exemplaren. Het merendeel met de beeltenis van de Griekse god, maar ook fraaie exemplaren van cultclub FC Wageningen, de tweede club die warme gevoelens opwekt bij Renkumer Gerdo van de Peppel, die lang woonde aan de boorden van de legendarische Wageningse Berg. Het verzamelen van oude voetbalshirts werd ‘een uit de hand gelopen hobby’, met Ajax en FC Wageningen in de hoofdrol.

Door Dick Martens

Al snel na binnenkomst in zijn huidige woning in Heteren, wordt er een kastdeur opengeschoven en worden de eerste ‘pareltjes’ vol trots getoond. De groen-witte tricots zijn gedragen door onder andere Bert van de Pol en Frits van der Klift. ,,Mijn topper is geen shirt van FC Wageningen of Ajax, maar een traditioneel FC Haarlem-shirt, met de Mita-reclame. Ook heb ik inmiddels Ajax-shirts gedragen door Jan Wouters, Jari Litmanen, Joël Veltman en Kenneth Perez. Maar bijvoorbeeld ook het Europese-debuutshirt van FC Utrecht-speler Erik van der Meer, het RBC-shirt van Henk Vos, het Vitesse-shirt van Jonathan Reis, een FC Emmen-shirt gedragen door Oosterbeker en huidig Technisch directeur van de Graafschap, Peter Hofstede. Het moeten dus wel oude shirts zijn. Mijn Instagram-account noemde ik niet voor niets: oudevoetbalshirts.” De liefde voor FC Wageningen openbaarde zich al tijdens van de Peppels tienerjaren. Met zijn voetbalmaten van RVW sprak hij af ‘bij de paaltjes’, onderaan de Groenendaalseweg. Op naar de Berg. ,,In 1986 kreeg ik voor mijn verjaardag voor het eerst een seizoenkaart. Die kostte destijds 35 gulden en was een kartonnen kaartje in een plastic hoesje. Die kocht je dan bij kapper Corton ‘in dorp’. Jammer dat de club niet meer bestaat. Gelukkig het stadion nog wel. Dat wordt ook weer meer en meer in ere hersteld.”

Naast shirts verzamelt van de Peppel, vernoemd naar FC Wageningen-icoon Gerdo Hazelhekke, ook allerlei ander historisch materiaal van FC Wageningen, zoals voetbalplaatjes, vaantjes, toegangskaartjes en programmaboekjes. ,,Laatst heb ik nog een singeltje op de kop getikt, een FC Wageningen-poster opgehaald en het aanplakbiljet van de wedstrijd Volendam-FC Wageningen.” Toeval of niet, maar plotseling kleppert de brievenbus. Twee enveloppen worden snel opengemaakt en er verschijnen een oude FC Wageningen-poster (seizoen 1974-1975) uit de Voetbal International, fraaie foto’s van Dick Schoenaker in het groen-wit en een mini-dress van de FC. ,,Mooi hè”, glundert de verzamelaar. ,,Natuurlijk is het een beetje uit de hand gelopen en worden er met drie vrouwen in huis soms de nodige wenkbrauwen gefronst. Straks als mijn dochters het huis uit zijn, wil ik een klein museum inrichten. Tegen die tijd zal mijn verzameling ongetwijfeld nog groter zijn.”

Gerdo van de Peppel: FC Wage-ningen is nog altijd mijn club

advertentie
advertentie