Op het podium speelt Folkcorn. De regen van zondagmiddag maakte het knus en gezellig in de tent in het Torckpark (foto Jan Boer)
Op het podium speelt Folkcorn. De regen van zondagmiddag maakte het knus en gezellig in de tent in het Torckpark (foto Jan Boer)

Cultuur Zomer verrast Wageningen

2 september 2020 om 20:39 Algemeen

De Wageningse Cultuur Zomer is voorbij. Waar het in coronatijd een stille boel in de stad dreigde te worden, daar ontvouwde zich een mooi samenspel van lokale organisaties met als resultaat een maand lang veel variatie in kunstuitingen, van buitenfilm tot buitentheater en optredens in het Wageningse Vondelpark, het Torckpark, maar dat alles op anderhalve meter.....

Wageningen - Een paar maanden geleden besloot Jasper Somsen een kop koffie te drinken met cultuurwethouder Anne Janssen. Door corona lag alles stil. Hij vond, dat er echt iets moest gebeuren: “Want deze stad is een creatieve stad, waar heel veel talent aanwezig is. Dit biedt nieuwe kansen, een nieuw perspectief. Als iedereen meewerkt, kunnen we heel ver komen”. En zo is het gegaan. Hij trof een enthousiaste wethouder, die zich actief opstelde. Met een groepje mensen (Casper Bijl, Robbert Kamphuis, Manja Mekking) ging hij aan de slag en het resultaat mocht er zijn. Bij het laatste evenement van de Wageningse Cultuur Zomer kijkt projectcoördinator Somsen terug: “Het is boven verwachting gegaan! De publieke belangstelling was groot! Het is in vier weken uit de grond gestampt! Het hele brede van Wageningen hebben we laten zien. Het was best een heel intensief traject, maar de inhoud was geweldig! Wij zijn erg te spreken over de bijzonder fijne medewerking van de gemeente. Vergunningen werden door de ambtenaren supersnel in orde gemaakt. Burgemeester Geert van Rumund en wethouder Anne Janssen zetten hun schouders er stevig onder, omdat men erin geloofde”. In de Wageningse Cultuur Zomer waren absolute hoogtepunten. “Het optreden van harpiste Lavinia Meijer was fantastisch! Ze kreeg een staande ovatie! Ook ‘Queen must go on’ was geweldig! Dan waren daar Sofia Dragt, de Dodge Dichters, de activiteiten van theater Junushoff en die gezellige markt voor de katholieke kerk, Montmartre aan de Rijn. Popupop viel op het laatste moment in en zette daar iets moois neer. Dan de buitenfilms, die allemaal binnen de coronaregels uitverkocht waren”. Natuurlijk zijn er verbeterpunten. Daar wordt na afloop naar gekeken, mocht er ooit nog weer iets dergelijks georganiseerd worden. Het weer had een positieve invloed op het culturele gebeuren. Zondag kwam de regen. In de dagen ervoor werd snel een tent geregeld, waardoor het heel gezellig werd in het Torckpark. Is deze Cultuur Zomer een blauwdruk voor een nieuwe traditie in Wageningen? Somsen en wethouder Janssen spreken zich er niet over uit, maar sluiten het niet uit. Wethouder Anne Janssen: “Daar kunnen we nog niets van zeggen. Zo prachtig om te zien dat er heel veel wel kan. Daar moet je oog voor hebben. Wat hier gerealiseerd is, is een geschenk uit de hemel. Zo fijn dat een doodse stad in coronatijd tot leven is gewekt! Heel uniek hoe zoveel partijen de handen ineen geslagen hebben. Zoiets mag vaker gebeuren, zeker nu overheid en provincie meer geld vrij maken voor culturele activiteiten”.

Jan Boer

Veelbelovende samenwerking creatieve organisaties

advertentie
advertentie