Wim Huijser en Jelle de Gruyter gaan de bestelde boeken met de fiets bezorgen. (foto: Kees Stap)
Wim Huijser en Jelle de Gruyter gaan de bestelde boeken met de fiets bezorgen. (foto: Kees Stap)

“Gelukkig hebben we het boek nog”

15 april 2020 om 11:58 Algemeen

Vrijwel alle activiteiten rond de herdenking van 75 jaar bevrijding zijn vanwege de coronacrisis afgelast of een jaar vooruit geschoven. Een grote domper voor alle organisatoren die rond 4 en 5 mei groots wilden herdenken en vieren. Wel verschijnt het boek genaamd ‘Vrijheid geef je door - 75 jaar herdenken en vieren in Wageningen’.

We hebben veel dingen ontdekt die we nog niet wisten

Door Kees Stap

WAGENINGEN - De initiatiefnemers van het boek zijn Jelle de Gruyter, oud-gemeenteraadslid, luitenant-kolonel b.d. Rob Rijntalder, oud-bestuurslid van het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 Wageningen en schrijver/publicist Wim Huijser. “Toen een paar weken geleden duidelijk werd dat de viering van 75 jaar bevrijding niet door kon gaan, lag ons boek net bij de drukker. Daarom verschijnt het deze week volgens planning, donderdag 16 april ontvangt burgemeester Geert van Rumund het eerste exemplaar. Daarna is het te koop. Op deze manier kan iedereen met het boek toch nog een beetje herdenken en vieren. Gelukkig hebben we het boek nog, zeggen we tegen elkaar.”

Het drietal vond bijna twintig auteurs, het merendeel Wageningers, bereid om een hoofdstuk voor hun rekening te nemen. Vanuit diverse invalshoeken wordt een beeld geschetst van de afgelopen 75 jaar. Denk aan wat er nou precies gebeurde in de meidagen van 1945, de geschiedenis van Hotel De Wereld, de eerste Nationale Herdenking in 1955, het ontstaan van het defilé met eerst alleen militairen en later ook mensen van het verzet, de rol van Prins Bernhard door de jaren heen en de geschiedenis van het Bevrijdingsfestival. Maar er is ook aandacht voor de discussie hoe de bevrijding en de vrijheid na 2020 gevierd moet worden.

Volgens De Gruyter en Huijser is het resultaat boven verwachting. “Toen we aan het project begonnen, dachten we dat 160 pagina’s wel genoeg zou zijn. Nu moesten we passen en meten om alles in 208 pagina’s te stoppen. Veel mensen waren bereid om belangeloos met ons mee te werken. Bijzonder vinden dat ook de nieuwe burgemeester van onze Duitse partnerstad Mörfelden-Walldorf, Thomas Winkler een bijdrage heeft geleverd. Er is vanuit allerlei kanten zoveel leuke informatie boven tafel gekomen. We kennen Wageningen goed, maar we hebben veel dingen ontdekt die we nog niet wisten. Iedereen die ook maar een beetje geïnteresseerd is in dit stukje Wageningse geschiedenis zou dit boek in huis moeten halen.”

‘Vrijheid geef je door - 75 jaar herdenken en vieren in Wageningen’ verschijnt donderdag 16 april en is voor 19,95 euro verkrijgbaar in de boekhandel. Het is een fraai gebonden boek van 208 pagina’s en is rijk geïllustreerd met bijzonder beeldmateriaal. Inwoners uit Wageningen, Bennekom, Rhenen en Renkum die het boek rechtstreeks bij Uitgeverij Kontrast bestellen, krijgen het gratis op de fiets aan huis bezorgd door De Gruyter en Huijser. Bestellen kan via www.uitgeverijkontrast.nl.

advertentie
advertentie