Afbeelding

Groep 7/8 van de Johan Frisoschool duikt in de wereld van plasticsoep met escaperoom in de klas

8 maart 2020 om 14:53 Algemeen

WAGENINGEN - Op dinsdagochtend 3 maart gingen de leerlingen van groep 7/8 van de Johan Frisoschool in Wageningen wel een hele spannende uitdaging aan. Zou het hen lukken om alle puzzels in de Escaperoom Plastic Soep op te lossen? Om stipt 08.30 uur dinsdagochtend ging de escaperoom van start onder leiding van gastjuffen Jannah en Eveline van IVN Het Groene Wiel. De leerlingen hadden anderhalf uur de tijd om de escaperoom te kraken. Geconcentreerd gingen de leerlingen aan het werk. Spelenderwijs ontdekten zij welke weg zwerfafval, bijvoorbeeld een plastic flesje, aflegt voordat het in de plasticsoep in de zee terecht komt. En daar kwam ook rekenen, spellen en natuurkennis bij kijken. Gelukkig is het geen normale les, waarbij je op je stoel moet zitten. “Als we dan toch moeten rekenen, dan liever zo!”, zei een jongen met een grote grijns.

Hoe meer puzzels de leerlingen maakten, hoe meer ze zich realiseerden dat ze alleen konden ontsnappen als ze met de hele klas samenwerkten. “Poeh, dit is echt moeilijk...”, zuchtte een meisje achterin de klas. “Ik help je wel!”, zei haar buurvrouw. De juf keek lachend toe. Normaal gesproken geeft zij les, nu keek ze geïnteresseerd toe hoe ‘haar’ kinderen de puzzels oplossen. Welke rol neemt een kind in het spel? Precies binnen de tijd losten de leerlingen alle puzzels op en haalden ze de finale. “Ik heb nog nooit een escaperoom gedaan, maar ik denk dat ik deze voor altijd het leukst vind”, zei een enthousiast meisje.

Zeventwintig andere scholen in Ede en Wageningen doen dit schooljaar mee aan de escaperoom. Het animo onder de scholen voor de escaperoom is groot, dit schooljaar is al volledig volgeboekt. De Escaperoom Plastic Soep is een initiatief van IVN Het Groene Wiel en wordt mede mogelijk gemaakt door gemeenten Ede en Wageningen. Met de escaperoom betrekt IVN Het Groene Wiel kinderen bij de zwerfafvalproblematiek. Wat zijn de gevolgen van zwerfafval en wat kun je er zélf aan doen? IVN is ook initiatiefnemer van Schone Rivieren, een landelijk project dat zich inzet voor plasticvrije rivieren in 2030.

IVN Het Groene Wiel is het centrum voor natuur- en milieueducatie (NME) in de gemeenten Ede en Wageningen. Het Groene Wiel verzorgt educatie rond natuur, duurzaamheid en gezondheid. Dit doet het Groene Wiel door de natuur in de harten van mensen te brengen. Met Het Groene Wiel beleeft jong en oud hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is. Meer informatie is te vinden op www.ivn.nl/het-groene-wiel.

advertentie
advertentie