Bevrijdingsvuur naar Wageningen

15 september 2019 om 13:46 Algemeen

WAGENINGEN - Traditiegetrouw komt in de nacht van 18 op 19 september het Bevrijdingsvuur van Bayeux uit Eindhoven naar Wageningen. Dit jaar brengen zelfs twee loopgroepen van atletiekvereniging Pallas’67, aangevuld met enkele lopers van Wageningen45, in een nachtelijke estafette de vlam vanaf Eindhoven naar Wageningen om het vuur van het vrijheidsmonument te verversen.

Voor Eindhoven is het op 18 september 75 jaar geleden dat deze stad is bevrijd. Vanuit Eindhoven vertrekken de lopers van Pallas’67 naar Wageningen. Gedurende deze estafette staan de lopers in het bijzijn van de burgemeester van Wageningen, Geert van Rumund, stil bij verschillende oorlogsmonumenten waar kaarsen worden aangestoken ter nagedachtenis van de gebeurtenissen die er hebben plaatsgevonden.

Op 19 september ontvangen de burgemeester van Wageningen en voorzitter van Wageningen45, Toon van Asseldonk, in Wageningen het Bevrijdingsvuur uit handen van de lopers. Voor het gebouw van de Wageningse studentenvereniging Ceres aan de Generaal Foulkesweg 1 wordt het eeuwig brandende vuur ververst.

De Bevrijdingsvuurceremonie start om 09.00 uur en wordt door zowel regionale veteranen, als basisschoolkinderen bijgewoond. Voor het educatieve programma ‘Het Lopend Vuurtje’, onderdeel van het kunstmenu, zijn 47 kinderen van de Brinkschool en Margrietschool uit Wageningen bij de verversing van het Bevrijdingsvuur aanwezig.

Met deze ceremonie zijn de inschrijvingen voor de Nationale Bevrijdingsvuurestafette 2020 geopend en is daarmee de opmaat naar het vieren van de vrijheid op 5 mei 2020. Kijk om aan te melden of voor meer informatie op www.bevrijdingsvuur.nl.

advertentie
advertentie