Dick Blokbergen dirigeert het WSKOV orkest
Dick Blokbergen dirigeert het WSKOV orkest Foto: onbekend

In memoriam: Dick Blokbergen

20 augustus 2019 om 12:02 Algemeen

Op 28 juli 2019 is Dick Blokbergen overleden op 91 jarige leeftijd. Hij begon zijn vioolstudie bij Harry Wiggelaar, concertmeester bij de radio, en Maurits van den Berg, oud- concertmeester Berliner Philarmoniker.

WAGENINGEN - Als gevolg van de moeilijke economische situatie in 1945, kon hij geen normale conservatorium studie volgen en begon op zijn zeventiende als eerste violist te werken in het Utrechts Symfonie Orkest. Daarnaast speelde hij in verscheidene radio-orkesten en het Musicorda kamerorkest, een groep samengesteld uit de beste musici van Nederland, (olv Nap de Klein) Naast deze activiteit zette hij zijn viool studie voort bij Jan Damen, concertmeester van de Dresdener Staatskapelle, Berliner Philarmoniker, en uiteindelijk, Concertgebouw Orkest. Op 29 jarige leeftijd kreeg hij eindelijk de gelegenheid om aan het Amsterdams Muziek Lyceum orkestdirectie te studeren bij Jaap Spaanderman. Klasgenoten waren onder andere Hans Vonk en Edo de Waart. Na deze studie dirigeerde hij onder andere de Philips Orkest Vereniging, het Leidse Sempre Crescendo, Stichts Symfonie Orkest van Utrecht en vele jaren het WSKOV Orkest van Wageningen. In zijn hoedanigheid van directeur van de Stichting Stedelijke Muziekschool Wageningen, later Muziekschool Cantherhijn, bracht hij het muzikale niveau van Wageningen tot ongekende hoogte. In het stadsbeeld van Wageningen was altijd wel een kind met een muziekinstrument te zien. Zijn opvolger bij het WSKOV, Cees Mobach, heeft mede hierdoor het orkest van het Wagenings Lyceum tot een groot succes kunnen maken. Als veelgevraagd vioolleraar heeft Dick Blokbergen de beste violisten van Wageningen en verre omgeving opgeleid. Tot een week voor zijn overlijden gaf hij nog vioolles vanuit zijn ziekbed. Tot acht maanden terug speelde hij nog viool in verschillende kamermuziek groepen.

Ter nagedachtenis aan Dick Blokbergen is er nog tot en met 25 augustus (op afspraak) een kleine tentoonstelling te bezichtigen bij galerie Wit, (tel. 0317415692).

advertentie
advertentie