Beregening noodzakelijk in Belmonte Arboretum

Algemeen

WAGENINGEN - De laatste jaren is het aantal sproeidagen elk jaar iets toegenomen. “We merken zeker dat ons klimaat droger wordt. Dat we boven op de berg zitten werkt dan ook niet in ons voordeel”, legt Dedde Smid, directeur van de stichting Belmonte Arboretum, uit. “Deze zomer beregenen we de collectie planten, struiken en bomen zeker zeven weken achter elkaar. De komende week krijgen ook de gazons nog wat extra aandacht. Op die manier blijft de conditie van het gras op peil om de toeloop van bezoekers tijdens de Algemene Introductiedagen (AID) eind augustus aan te kunnen.”

In het Belmonte Arboretum zijn bijzondere collecties te zien die de nodige aandacht behoeven, zoals de unieke rododendron- en de rozencollectie. “Vorig jaar zijn er door de droogte wel planten gesneuveld, dit jaar lijkt het erop dat we voldoende hebben beregend. En de rozenstruiken zijn zo hoog, dat we het sproeikoppensysteem hebben opgehoogd om boven de struiken uit te komen. En we vergeten de bomen ook niet. Rond de grote beuken in de buurt van het theehuis hebben we vorig jaar walletjes gemaakt om het water vast te houden.”

Het Belmonte Arboretum is een museumtuin met de opdracht de bijzondere planten- en bomencollecties in stand te houden die ooit door de Landbouw Hogeschool zijn aangeplant. “Dat kunnen we nu alleen met extra water”, vertelt Smid .”Het water voor de beregening komt uit een watervoerende laag die onder de Wageningse Berg loopt. De laag begint in de Noord Veluwe en loopt onder de Rijn door tot in de Betuwe. De waterlaag zit voor ons op zo’n 85 meter diepte. Vijf jaar geleden is er een puls in de grond geslagen en is er op zo’n 50 meter diepte een pomp geplaatst.”

Voor het onderhoud van de tuin is de stichting Belmonte Arboretum afhankelijk van donateurs voor een financiële bijdrage en van vrijwilligers voor het vele werk in de tuin. “We hebben het niet breed,” vertelt Smid, “maar als we niks doen gaat een deel van onze unieke collectie dood. Dat willen we denk ik met z’n allen niet. De tuin heeft voor Wageningen grote meerwaarde. De tuin is gratis te bezoeken en altijd open voor publiek van zonsopgang tot zonsondergang. Om tijd en geld te besparen stoppen we na deze week met beregenen. De grond is nu nat genoeg.”

Een bijdrage leveren aan het onderhoud van Belmonte Arboretum kan door een donatie te doen via www.belmontearboretum.nl/organisatie/donateur.

advertentie
advertentie